reszta z dzielenia 1111^4444
- MattiS
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 18 lis 2007, o 21:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: SANDOMIRIA CITY:D
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 2 razy
reszta z dzielenia 1111^4444
Witajcie
Wszystkeigo naj z okazji swiat i wszystkiego naj w Nowym Roku.
Przepraszam ze w przerwie swiatecznej, zaprzatam wasze tegie glowy do pracy, ale mam problem.
Oblicz reszte z dzielenia \(\displaystyle{ 1111^{4444}:21}\)
znam wynik 16
ale ni huu wiem jak to udowodnic. Probowalem z malego tw. fermata, ale sie zawiesilem.
Jakby ktos znalazl wolna chwilke, i moglby krok po kroku zaprezentowac rozwiazanie, bylbym dzwieczny
Pozdrawiam
Wszystkeigo naj z okazji swiat i wszystkiego naj w Nowym Roku.
Przepraszam ze w przerwie swiatecznej, zaprzatam wasze tegie glowy do pracy, ale mam problem.
Oblicz reszte z dzielenia \(\displaystyle{ 1111^{4444}:21}\)
znam wynik 16
ale ni huu wiem jak to udowodnic. Probowalem z malego tw. fermata, ale sie zawiesilem.
Jakby ktos znalazl wolna chwilke, i moglby krok po kroku zaprezentowac rozwiazanie, bylbym dzwieczny
Pozdrawiam
-
- Użytkownik
- Posty: 2278
- Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 602 razy
reszta z dzielenia 1111^4444
\(\displaystyle{ NWD(21,111)=1}\), więc z tw. Eulera mamy:
\(\displaystyle{ \phi(21)=\phi(3\cdot 7)=\phi(3)\cdot \phi(7)=2\cdot 6=12}\)
czyli:
\(\displaystyle{ 1111^{12}\equiv 1(mod 21)\\
1111^{4444}=1111^{12\cdot 370+4}=1111^{12\cdot 370}\cdot 1111^4=(1111^{12})^{370}\cdot 1111^4=(1111^{12})^{370}\cdot (11\cdot 101)^4=(1111^{12})^{370}\cdot 11^4\cdot 101^4=(1111^{12})^{370}\cdot 11^2\cdot 11^2\cdot 101^2\cdot 101^2\equiv 1\cdot 16\cdot 16\cdot 16\cdot 16(mod 21)\equiv 1\cdot 4\cdot 4(mod 21)=16(mod 21)}\)
mam nadzieję, ze sie nigdzie nie pomyliłam
\(\displaystyle{ \phi(21)=\phi(3\cdot 7)=\phi(3)\cdot \phi(7)=2\cdot 6=12}\)
czyli:
\(\displaystyle{ 1111^{12}\equiv 1(mod 21)\\
1111^{4444}=1111^{12\cdot 370+4}=1111^{12\cdot 370}\cdot 1111^4=(1111^{12})^{370}\cdot 1111^4=(1111^{12})^{370}\cdot (11\cdot 101)^4=(1111^{12})^{370}\cdot 11^4\cdot 101^4=(1111^{12})^{370}\cdot 11^2\cdot 11^2\cdot 101^2\cdot 101^2\equiv 1\cdot 16\cdot 16\cdot 16\cdot 16(mod 21)\equiv 1\cdot 4\cdot 4(mod 21)=16(mod 21)}\)
mam nadzieję, ze sie nigdzie nie pomyliłam
- MattiS
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 18 lis 2007, o 21:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: SANDOMIRIA CITY:D
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 2 razy
reszta z dzielenia 1111^4444
natkoza, bardzo dziekuje Tylko ze jak dla mnie to czarna magia Ale dziekuje Skad sie wzial przedostatni zapis? skad sie tam biora 16tki jak w poprzednim ich nie bylo?
BTW mozna to innym sposobem udowodnic? stosujac techniki na poziomie liceum? bo Eulera i kongruencji nie ma w programie. I nauczycielka i tak by mi nie uwierzyla ze to ja do czegos takiego doszedlem, nawet gdybym to dobrze wytlumaczyl... Moze jest jakis inny sposob?
BTW mozna to innym sposobem udowodnic? stosujac techniki na poziomie liceum? bo Eulera i kongruencji nie ma w programie. I nauczycielka i tak by mi nie uwierzyla ze to ja do czegos takiego doszedlem, nawet gdybym to dobrze wytlumaczyl... Moze jest jakis inny sposob?
Ostatnio zmieniony 1 sty 2008, o 20:58 przez MattiS, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 2234
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 390 razy
reszta z dzielenia 1111^4444
natkoza korzysta z tw. Eulera czyli:
Jeżeli liczby naturalne a oraz n spełniają warunek \(\displaystyle{ NWD(a,n)=1}\), to \(\displaystyle{ n|a^{\phi(n)}-1}\) gdzie \(\displaystyle{ \phi(n)}\) oznacza ilość wszystkich liczb naturalnych mniejszych od n i względnie z nim pierwszych. W naszym przypadku \(\displaystyle{ a=1111 \ n=21}\)
Reszta to zwykłe kongruencje przy czym "skróty myślowe" to:
\(\displaystyle{ 101^{2} \equiv 16 \ (mod21)}\)
\(\displaystyle{ 121\equiv 16 \ (mod21)}\)
\(\displaystyle{ 16*16\equiv 4 \ (mod21)}\)
Jeżeli liczby naturalne a oraz n spełniają warunek \(\displaystyle{ NWD(a,n)=1}\), to \(\displaystyle{ n|a^{\phi(n)}-1}\) gdzie \(\displaystyle{ \phi(n)}\) oznacza ilość wszystkich liczb naturalnych mniejszych od n i względnie z nim pierwszych. W naszym przypadku \(\displaystyle{ a=1111 \ n=21}\)
Reszta to zwykłe kongruencje przy czym "skróty myślowe" to:
\(\displaystyle{ 101^{2} \equiv 16 \ (mod21)}\)
\(\displaystyle{ 121\equiv 16 \ (mod21)}\)
\(\displaystyle{ 16*16\equiv 4 \ (mod21)}\)
- MattiS
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 18 lis 2007, o 21:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: SANDOMIRIA CITY:D
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 2 razy
reszta z dzielenia 1111^4444
Czy waszym zdaniem jest mozliwe aby rozwiazal to zwykly smiertelnik z liceum, bez pomocy osob trzecich? korzystajac tylko z podrecznikow do liceum?
-
- Użytkownik
- Posty: 2234
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 390 razy
reszta z dzielenia 1111^4444
No, bez kongruencji może niekoniecznie, ale można zadanie prościej zrobić:
\(\displaystyle{ 1111\equiv -2 \ (mod21)}\)
\(\displaystyle{ 1111^{4444}\equiv (-2)^{4444}=2^{4444} \ (mod21)}\)
\(\displaystyle{ 2^{4444}=2^{4}*2^{4440}=16*(2^{6})^{720}\equiv 16*1^{720}\equiv 16 \ (mod21)}\)
\(\displaystyle{ 1111\equiv -2 \ (mod21)}\)
\(\displaystyle{ 1111^{4444}\equiv (-2)^{4444}=2^{4444} \ (mod21)}\)
\(\displaystyle{ 2^{4444}=2^{4}*2^{4440}=16*(2^{6})^{720}\equiv 16*1^{720}\equiv 16 \ (mod21)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2234
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 390 razy
reszta z dzielenia 1111^4444
Wiesz, jeśli się uprzeć to można to wszystko napisać bez użycia kongruencji ztymże wtedy musiałbyś dorzucić mnóstwo komentarzy.
- MattiS
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 18 lis 2007, o 21:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: SANDOMIRIA CITY:D
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 2 razy
reszta z dzielenia 1111^4444
eh, dostalismy takie zadanko na swieta zeby sie nie nudzilo ;p a nic z tych rzeczy o ktorych wyzej mowa nie bralismy, ani nie mielismy dostepu, oprocz oczywiscie forow zobaczymy jutro lub pojutrze w szkole, czy ktos to zrobil
[ Dodano: 1 Stycznia 2008, 21:34 ]
dabros, wyglada na to, ze u nas takowych nie ma ;(
[ Dodano: 1 Stycznia 2008, 21:34 ]
dabros, wyglada na to, ze u nas takowych nie ma ;(