Znajdź liczbę czterocyfrową...

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
beata1964
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 30 paź 2007, o 11:16
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wrocław
Podziękował: 2 razy

Znajdź liczbę czterocyfrową...

Post autor: beata1964 »

Witam,
potrzebuję dalszych wskazówek do zadania:
1. Znajdź liczbę czterocyfrową będącą kwadratem liczby naturalnej, której dwie pierwsze cyfry i dwie ostatnie sa jednakowe.
Zaczęłam tak
\(\displaystyle{ 1000a +100a+10b+b= n ^{2} \\
1100a+11b=n ^{2} \\
11(100a+b)=n ^{2}}\)

i ugrzęzłam!!!!!!!!!!!!!!
Ostatnio zmieniony 14 gru 2007, o 21:32 przez beata1964, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2716
Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 657 razy

Znajdź liczbę czterocyfrową...

Post autor: Sylwek »

\(\displaystyle{ 999 n \mathbb{N} \\ 32 q n q 99}\)

Skoro po prawej stronie występuje czynnik 11 (i jest to liczba pierwsza), to po prawej stronie też musi, czyli n jest wielokrotnością 11. Żeby się nie męczyć - sprawdźmy po kolei przypadki, bo niewiele ich zostało - dla n=33, 44, 55, 66, 77, 88 lub 99. Wychodzi, że \(\displaystyle{ n=88}\).
ODPOWIEDZ