Niech \(\displaystyle{ p_n}\) oznacza n-tą z kolei liczbę pierwszą. Pokaż, że dla każdego n naturalnego \(\displaystyle{ p_n\leqslant 2^{2^{n-1}}}\).
Prosiłabym o jakąś wskazówkę, naprowadzenie, informację z czego skorzystać, ponieważ nie wiem, z której strony się zabrać za to zadanie.
Nierówność dla n-tej liczby pierwszej.
-
- Użytkownik
- Posty: 636
- Rejestracja: 10 paź 2007, o 12:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 350 razy
Nierówność dla n-tej liczby pierwszej.
Zrób dowód przez indukcję.
Skorzystaj z tego, że
\(\displaystyle{ p_{n+1}\leqslant p_1\cdot p_2\cdot\cdots\cdot p_n+1}\)
(zauważ, że \(\displaystyle{ p_1\cdot p_2\cdot\cdots\cdot p_n+1}\) nie dzieli się przez żadną z liczb pierwszych \(\displaystyle{ p_1,p_2,\ldots,p_n}\), więc musi się dzielić przez którąś kolejną liczbę pierwszą, równą co najmniej \(\displaystyle{ p_{n+1}}\)).
Z drugiej strony wiadomo, że jest dużo lepiej: \(\displaystyle{ p_n}\) jest rzędu \(\displaystyle{ n\ln n}\).
Skorzystaj z tego, że
\(\displaystyle{ p_{n+1}\leqslant p_1\cdot p_2\cdot\cdots\cdot p_n+1}\)
(zauważ, że \(\displaystyle{ p_1\cdot p_2\cdot\cdots\cdot p_n+1}\) nie dzieli się przez żadną z liczb pierwszych \(\displaystyle{ p_1,p_2,\ldots,p_n}\), więc musi się dzielić przez którąś kolejną liczbę pierwszą, równą co najmniej \(\displaystyle{ p_{n+1}}\)).
Z drugiej strony wiadomo, że jest dużo lepiej: \(\displaystyle{ p_n}\) jest rzędu \(\displaystyle{ n\ln n}\).
Ostatnio zmieniony 7 gru 2007, o 16:53 przez andkom, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
Nierówność dla n-tej liczby pierwszej.
Sam dowód wychodzi mi jakoś tak:
\(\displaystyle{ p_{k+1}\leqslant p_1\cdot ... p_k+1\leqslant 2^{2^k-1}+1\leqslant 2^{2^k}}\)
Mam tylko pytanie, czy ostatnie przekształcenie mogę zrobić, czy trzeba to jakoś udowadniać (jak dla mnie to jest oczywiste, ale kto wie...)
\(\displaystyle{ p_{k+1}\leqslant p_1\cdot ... p_k+1\leqslant 2^{2^k-1}+1\leqslant 2^{2^k}}\)
Mam tylko pytanie, czy ostatnie przekształcenie mogę zrobić, czy trzeba to jakoś udowadniać (jak dla mnie to jest oczywiste, ale kto wie...)
-
- Użytkownik
- Posty: 636
- Rejestracja: 10 paź 2007, o 12:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 350 razy
Nierówność dla n-tej liczby pierwszej.
\(\displaystyle{ 2^{2^k-1}+1\leqslant2^{2^k-1}+2^{2^k-1}=2^{2^k}}\)