Czy istnieją liczby całkowite m i n, dla których wartość wyrażenia jest liczbą całkowitą??
\(\displaystyle{ \frac{1}{4}m+ \frac{1}{3}n+\frac{1}{2}}\)
Zły dział, w temacie tylko jeden znak zapytania
po co tyle klamr tex? - polskimisiek
Czy istnieją liczby?
-
- Użytkownik
- Posty: 2234
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 390 razy
Czy istnieją liczby?
Oczywiście, że tak:
\(\displaystyle{ \frac{1}{4}m+\frac{1}{3}n+\frac{1}{2}=\frac{3m+4n+6}{12}}\)
Teraz trzeba tylko dobrać takie m i n żeby:
\(\displaystyle{ 12|(3m+4n+6)}\) Wynik to np. \(\displaystyle{ m=2 \\ n=3}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{4}m+\frac{1}{3}n+\frac{1}{2}=\frac{3m+4n+6}{12}}\)
Teraz trzeba tylko dobrać takie m i n żeby:
\(\displaystyle{ 12|(3m+4n+6)}\) Wynik to np. \(\displaystyle{ m=2 \\ n=3}\)