Wyrażenie \(\displaystyle{ ABCDE}\) oznacz zapis dziesiętny liczby naturalnej o cyfrach \(\displaystyle{ A, B, C, D, E}\).
- znaleźć różne cyfry \(\displaystyle{ A, B}\) oraz \(\displaystyle{ C}\) takie,że
\(\displaystyle{ AAABBB + 1 = (CCC + 1) ^{2}}\)
- znaleźć rózne cyfry \(\displaystyle{ A, B, M}\)oraz \(\displaystyle{ T}\) takie, że
\(\displaystyle{ MAMA + TATA = MMMMB}\)
Wrażenie ABCDE
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 3 lis 2007, o 00:35
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: zielona góra
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 13 sty 2007, o 20:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: jelenia góra
- Pomógł: 10 razy
Wrażenie ABCDE
\(\displaystyle{ AAABBB + 1 = (CCC + 1) ^{2}}\)
\(\displaystyle{ AAABBB+1=CCC^{2}+2CCC+1}\)
\(\displaystyle{ AAABBB=CCC^{2}+2CCC}\)
\(\displaystyle{ AAABBB=CCC(CCC+2)}\)
Przypadków nie mamy za dużo, podstawiając za C {1,2,3...} otrzymujemy jednoznaczne liczby wtedy A, B są zdeterminowane przez C
\(\displaystyle{ c=1 CCC(CCC+2)=12543
c=2 CCC(CCC+2)=49728
c=3 CCC(CCC+2)=111555
c=4 CCC(CCC+2)=198024
c=5 CCC(CCC+2)=309135
c=6 CCC(CCC+2)=444888
c=7 CCC(CCC+2)=605283
c=8 CCC(CCC+2)=790320
c=9 CCC(CCC+2)=999999}\)
Rozwiązania:
(c=3, a=1, b=5)
(c=6, a=4, b=8)
zad2.
\(\displaystyle{ MAMA + TATA = MMMMB
dla MAMA+ TATA qslant 20000 dla M,T {1,2,3...9} A {0,1,2,3...9}
M {2,3,4....5,6,7,8,9}
M=1
1A1A+TATA =1111B
dla T {1,2,3,4,5....6,7,8} 1A1A+TATA A=5, B=0
Odp: T=9 A=5 M=1 B=0}\)
\(\displaystyle{ AAABBB+1=CCC^{2}+2CCC+1}\)
\(\displaystyle{ AAABBB=CCC^{2}+2CCC}\)
\(\displaystyle{ AAABBB=CCC(CCC+2)}\)
Przypadków nie mamy za dużo, podstawiając za C {1,2,3...} otrzymujemy jednoznaczne liczby wtedy A, B są zdeterminowane przez C
\(\displaystyle{ c=1 CCC(CCC+2)=12543
c=2 CCC(CCC+2)=49728
c=3 CCC(CCC+2)=111555
c=4 CCC(CCC+2)=198024
c=5 CCC(CCC+2)=309135
c=6 CCC(CCC+2)=444888
c=7 CCC(CCC+2)=605283
c=8 CCC(CCC+2)=790320
c=9 CCC(CCC+2)=999999}\)
Rozwiązania:
(c=3, a=1, b=5)
(c=6, a=4, b=8)
zad2.
\(\displaystyle{ MAMA + TATA = MMMMB
dla MAMA+ TATA qslant 20000 dla M,T {1,2,3...9} A {0,1,2,3...9}
M {2,3,4....5,6,7,8,9}
M=1
1A1A+TATA =1111B
dla T {1,2,3,4,5....6,7,8} 1A1A+TATA A=5, B=0
Odp: T=9 A=5 M=1 B=0}\)
Ostatnio zmieniony 18 gru 2007, o 15:26 przez xirusss, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 3 lis 2007, o 00:35
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: zielona góra
Wrażenie ABCDE
Nic nie rozumiem
Przecież wymnażając nawias\(\displaystyle{ (CCC + 1)^2}\) to wychodzi \(\displaystyle{ CCC^2 + 2CCC + 1}\) więc skąd \(\displaystyle{ CCC^2 + 2CCC + 1AAABBB}\)?
Przecież wymnażając nawias\(\displaystyle{ (CCC + 1)^2}\) to wychodzi \(\displaystyle{ CCC^2 + 2CCC + 1}\) więc skąd \(\displaystyle{ CCC^2 + 2CCC + 1AAABBB}\)?
- Undre
- Użytkownik
- Posty: 1430
- Rejestracja: 15 lis 2004, o 02:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: UĆ
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 92 razy
Wrażenie ABCDE
Kolega po prostu nie przeniosl kolejnego rownania do nowej linii i mu sie posklejaly, niemniej rozwiazanie jest poprawne. W znacznikach tex wystarczy po kazdej linijce wstawicMonika7878 pisze:Nic nie rozumiem
Przecież wymnażając nawias\(\displaystyle{ (CCC + 1)^2}\) to wychodzi \(\displaystyle{ CCC^2 + 2CCC + 1}\) więc skąd \(\displaystyle{ CCC^2 + 2CCC + 1AAABBB}\)?
Kod: Zaznacz cały
\
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 3 lis 2007, o 00:35
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: zielona góra