Zadanie Pokazać, że grupą jest Zbiór Fi(n)
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 3 gru 2007, o 11:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wodzisław Śląski
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 2 razy
Zadanie Pokazać, że grupą jest Zbiór Fi(n)
Jak pokazać, że grupą jest zbiór
\(\displaystyle{ \Phi(n) = \{a \mathbb{N} : 1 qslant a qslant n NWD(a,n)=1 \}}\)
z działaniem a*b = a \(\displaystyle{ \dot{n}}\) b
?
Istnienie el neutralnego, tak jak w zbiorach modulo n to 1
Problem jest w elemencie odwrotnym. Wiem, że tak jest, że w dowolnym zbiorze \(\displaystyle{ \mathbb{Z}_n}\) , elementami odwrotnymi są elementy względnie pierwsze z n. Nie wiem jednak jak to udowodnić
Proszę o pomoc.
\(\displaystyle{ \Phi(n) = \{a \mathbb{N} : 1 qslant a qslant n NWD(a,n)=1 \}}\)
z działaniem a*b = a \(\displaystyle{ \dot{n}}\) b
?
Istnienie el neutralnego, tak jak w zbiorach modulo n to 1
Problem jest w elemencie odwrotnym. Wiem, że tak jest, że w dowolnym zbiorze \(\displaystyle{ \mathbb{Z}_n}\) , elementami odwrotnymi są elementy względnie pierwsze z n. Nie wiem jednak jak to udowodnić
Proszę o pomoc.
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5748
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Zadanie Pokazać, że grupą jest Zbiór Fi(n)
jest takie twierdzenie proste że jeśli (x,n)=1
to istnieją takie a i b że:
ax+bn=1
znajdziesz to w sumie wszędzie a skoro w dziaaniu modulo masz bn=0
otrzymujemy że:ax=1
czyli że dowolny element x ma element odwrotny
cnd..
to istnieją takie a i b że:
ax+bn=1
znajdziesz to w sumie wszędzie a skoro w dziaaniu modulo masz bn=0
otrzymujemy że:ax=1
czyli że dowolny element x ma element odwrotny
cnd..
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 3 gru 2007, o 11:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wodzisław Śląski
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 2 razy
Zadanie Pokazać, że grupą jest Zbiór Fi(n)
Proste jak budowa cepa. Niestety nie ćwiczę regularnie zadań z algebry i nie wpadłem na to , żeby użyć tego podstawowego poniekąd twierdzenia
Wielkie dzięki
Wielkie dzięki
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5748
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Zadanie Pokazać, że grupą jest Zbiór Fi(n)
Grupa multiplikatywna ciała ilorazowego:
\(\displaystyle{ P_{|I}}\)
jest izomorficzna z elementami wzglądnie pierwszymi
a skoro to grupa to tamto też gdzie I ideał maxymalny generowany przez liczbę 2 np.
\(\displaystyle{ P_{|I}}\)
jest izomorficzna z elementami wzglądnie pierwszymi
a skoro to grupa to tamto też gdzie I ideał maxymalny generowany przez liczbę 2 np.
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 3 gru 2007, o 11:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wodzisław Śląski
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 2 razy
Zadanie Pokazać, że grupą jest Zbiór Fi(n)
Ok, tego już nie rozumie. Dopiero zaczynam się uczyć do kolokwium :/ Narazie styknie mi to pierwsze wytłumaczenie
Ale zaraz zaraz, co do tego pierwszego wytłumaczenia i twierdzenia
że jeśli (x,n)=1 to istnieją a,b takie że ax + bn = 1.
Na pewno możemy użyć tutaj tego twierdzenia ? Przecież ax +bn niekoniecznie należy do naszego zbioru Fi, twierdzenie działa dla zbioru liczb N, prawda ?
Ale zaraz zaraz, co do tego pierwszego wytłumaczenia i twierdzenia
że jeśli (x,n)=1 to istnieją a,b takie że ax + bn = 1.
Na pewno możemy użyć tutaj tego twierdzenia ? Przecież ax +bn niekoniecznie należy do naszego zbioru Fi, twierdzenie działa dla zbioru liczb N, prawda ?
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5748
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Zadanie Pokazać, że grupą jest Zbiór Fi(n)
Możemy możemy użyć jak najbardziej
[ Dodano: 3 Grudnia 2007, 14:52 ]
nasze twierdzenie jest uniwersalne tylko zmienia się dziaanie w zbiorze fi
[ Dodano: 3 Grudnia 2007, 14:54 ]
bn i tak będzie zerem a a musi być i tak względnie pierwsze z n
czyli należy do FII
[ Dodano: 3 Grudnia 2007, 14:52 ]
nasze twierdzenie jest uniwersalne tylko zmienia się dziaanie w zbiorze fi
[ Dodano: 3 Grudnia 2007, 14:54 ]
bn i tak będzie zerem a a musi być i tak względnie pierwsze z n
czyli należy do FII