kwadrat liczby całkowitej

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
beata1964
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 30 paź 2007, o 11:16
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wrocław
Podziękował: 2 razy

kwadrat liczby całkowitej

Post autor: beata1964 »

Prosze o wskazówki do zadania, bo nie wiem czy robić go z indukcji matematycznej czy innym sposobem.
1. Czy suma kwadratów trzech kolejnych liczb całkowitych może być kwadratem liczby całkowitej?
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

kwadrat liczby całkowitej

Post autor: soku11 »

\(\displaystyle{ c^2+(c+1)^2+(c+2)^2=
c^2+c^2+2c+1+c^2+4c+1=3c^2+6c+5=3(c^2+2c+\frac{5}{3})=
3(c+1)^2+2\neq 3(k)^2}\)


Tak wiec nie mozna przedstawic jako kwadrat jakiejs liczby calkowitej. POZDRO
bosa_Nike
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1666
Rejestracja: 16 cze 2006, o 15:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 71 razy
Pomógł: 447 razy

kwadrat liczby całkowitej

Post autor: bosa_Nike »

\(\displaystyle{ (n-1)^2+n^2+(n+1)^2=3n^2+2\equiv 2 od 3}\)

Podczas, gdy zawsze jest \(\displaystyle{ k^2\equiv 0,\ 1 od 3}\)
ODPOWIEDZ