z serii znjadź liczby pierwsze...

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
beata1964
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 30 paź 2007, o 11:16
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wrocław
Podziękował: 2 razy

z serii znjadź liczby pierwsze...

Post autor: beata1964 »

Wiem, że taką liczba pierwszą jest liczba 3. Ale jak znaleźć pozostałe, spełniające warunki zadania. Tego nie wiem.
1. Znajdź wszystkie liczby pierwsze p takie, że p+8 i p+16 są również liczbami pierwszymi.
Dziękuję za podpowiedź!!!
Ostatnio zmieniony 26 lis 2007, o 18:06 przez beata1964, łącznie zmieniany 1 raz.
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5405
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

z serii znjadź liczby pierwsze...

Post autor: Rogal »

Jeśli p nie jest trójką, to jest postaci 3k+1 lub 3k+2. Stąd otrzymujemy, że więcej takich p nie ma, poza trójką.
beata1964
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 30 paź 2007, o 11:16
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wrocław
Podziękował: 2 razy

z serii znjadź liczby pierwsze...

Post autor: beata1964 »

Chyba poza liczbą 3 są jeszcze inne spełniające warunki zadanie????????????????
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2716
Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 657 razy

z serii znjadź liczby pierwsze...

Post autor: Sylwek »

Nie, dla każdej naturalnej wartości p jedna z tych liczb: p, p+8, p+16 jest podzielna przez 3. Skoro wszystkie mają być pierwsze, to jedyną liczbą pierwszą podzielną przez 3 jest właśnie p=3. Sprawdźmy: p+8=11, p+16=19. Zatem to jedyna liczba spełniająca warunki zadania.
ODPOWIEDZ