równanie

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
mardzi11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 19 lis 2007, o 16:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Elbląg
Podziękował: 3 razy

równanie

Post autor: mardzi11 »

\(\displaystyle{ x^{3}}\)-x=\(\displaystyle{ x^{2}}\)-1

pomozcie błagam was
Piotr Rutkowski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2234
Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 390 razy

równanie

Post autor: Piotr Rutkowski »

\(\displaystyle{ x^{3}-x=x^{2}-1}\)
\(\displaystyle{ x^{3}-x^{2}-x+1=0}\)
\(\displaystyle{ (x^{2}-1)(x-1)=0}\)
\(\displaystyle{ (x-1)^{2}(x+1)=0}\), a ztym już chyba nie ma problemu
mardzi11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 19 lis 2007, o 16:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Elbląg
Podziękował: 3 razy

równanie

Post autor: mardzi11 »

a skad sie wzielo (\(\displaystyle{ x^{2}}\) - 1)
Piotr Rutkowski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2234
Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 390 razy

równanie

Post autor: Piotr Rutkowski »

No, po prostu sprowadziłem wielomian do postaci iloczynowej. Wymnóż sobie nawiasy, to zobaczysz, że to jest wszystko jedno i to samo
mardzi11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 19 lis 2007, o 16:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Elbląg
Podziękował: 3 razy

równanie

Post autor: mardzi11 »

a moglbys dla pewnosci jescze jedna linijke zrobic prosze
Piotr Rutkowski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2234
Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 390 razy

równanie

Post autor: Piotr Rutkowski »

Może już dla całkowitej jasności:
\(\displaystyle{ (x^{2}-1)(x-1)=x^{2}*x-x-x^{2}+(-1)*(-1)=x^{3}-x^{2}-x+1}\)
natkoza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2278
Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 602 razy

równanie

Post autor: natkoza »

\(\displaystyle{ (x-1)^2(x+1)=0 (x-1)^2=0 x+1=0 x-1=0 x+1=0 x=1 x=-1}\)
ODPOWIEDZ