1 Liczby i ich własnosci
1. Wyrazenie ABCDE oznacza zapis dziesietny liczby naturalnej o cyfrach A, B, C, D, E.
(b) znalezc rózne cyfry A, B oraz C takie, ze
AAABBB + 1 = (CCC + 1)
2
(c) znalezc rózne cyfry A, B, M oraz T takie, ze
MAMA + TATA = MMMMB
Informacje z cyklu "mam w srode kolo ;/" naprawdę są bardzo wzruszające etc, jednak nie mówią nic o treści. W związku z tym odradzam umieszczanie ich w temacie.
Działania pisemne z literami.
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 19 lis 2007, o 18:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Żary
Działania pisemne z literami.
Ostatnio zmieniony 19 lis 2007, o 20:12 przez mustang727, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
Działania pisemne z literami.
Ad 1
AAABBB+1=CCC+1
\(\displaystyle{ 111(1000A+B)=111\cdot C\\
1000A+B=C}\)
Ponieważ C ma być cyfrą, to A powinno być równe 0. Wtedy jednak B=C.
Zatem brak rozwiązań.
AAABBB+1=CCC+1
\(\displaystyle{ 111(1000A+B)=111\cdot C\\
1000A+B=C}\)
Ponieważ C ma być cyfrą, to A powinno być równe 0. Wtedy jednak B=C.
Zatem brak rozwiązań.
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 19 lis 2007, o 18:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Żary
Działania pisemne z literami.
dzieki za odpowiedz ale z mojej winy bo sie nie skopiowala dobrze tresc zadania*Kasia pisze:Ad 1
AAABBB+1=CCC+1
\(\displaystyle{ 111(1000A+B)=111\cdot C\\
1000A+B=C}\)
Ponieważ C ma być cyfrą, to A powinno być równe 0. Wtedy jednak B=C.
Zatem brak rozwiązań.
AAABBB + 1 = (CCC + 1)^2