Uzasadnij, że liczba jest złożona

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
salieri
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 3 wrz 2007, o 21:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Chorzów
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 7 razy

Uzasadnij, że liczba jest złożona

Post autor: salieri »

Uzasadnij, że liczba
\(\displaystyle{ n^{4}+4}\)
jest złożona

gdzie:
\(\displaystyle{ n qslant 2}\)
\(\displaystyle{ n N}\)
Piotr Rutkowski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2234
Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 390 razy

Uzasadnij, że liczba jest złożona

Post autor: Piotr Rutkowski »

\(\displaystyle{ n^{4}+4=(n^{2}+2)^{2}-4n^{2}=(n^{2}+2)^{2}-(2n)^{2}=(n^{2}-2n+2)(n^{2}+2n+2)}\)
salieri
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 3 wrz 2007, o 21:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Chorzów
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 7 razy

Uzasadnij, że liczba jest złożona

Post autor: salieri »

wielkie dzięki (eh, tylko jak na to rozwiązanie można było wpaść..)
ODPOWIEDZ