nierówność z iloczynem

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
ojciec_kogut
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 73
Rejestracja: 5 wrz 2007, o 16:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lubin
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 7 razy

nierówność z iloczynem

Post autor: ojciec_kogut »

Udowodnić, że:
\(\displaystyle{ \frac{2}{3} \cdot \frac{4}{5} \cdot \frac{6}{7} \cdot ... \cdot \frac{120}{121} > \frac{1}{11}}\)

Czyli w skrócie:

\(\displaystyle{ \prod_{i=1}^{60} \frac{2i}{2i+1}> \frac{1}{11}}\)

Dziękuję za pomoc.
Piotr Rutkowski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2234
Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 390 razy

nierówność z iloczynem

Post autor: Piotr Rutkowski »

Podpowiedź:
niech twój ciąg będzie \(\displaystyle{ a_{n}}\)
Rozważ sobie ciąg \(\displaystyle{ b_{n}=\frac{1}{2}*\frac{3}{4}*...*\frac{119}{120}}\)
Popatrz na iloczyn \(\displaystyle{ a_{n}*b_{n}}\) i coś z tego wywnioskuj
ODPOWIEDZ