Zamieściłem to już wcześniej w innym dziale, ale myślę że tu będzie bardziej adekwatne.
Jakie warunki muszą spełniać dodatnie liczby \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\), aby \(\displaystyle{ a ^{b}>b ^{a}}\)?
Na przyszłość odradzam dublowanie postów.
Szczerze mówiąc podałem uogólnienie chodzi mi o porównanie liczb
\(\displaystyle{ \sqrt{2} ^{ \sqrt{3} }}\) oraz \(\displaystyle{ \sqrt{3} ^{ \sqrt{2} }}\).
Jednak najbardziej zależy mi na uogólnieniu.
Jeszcze raz dziękuje.
Porównywanie potęg
-
- Użytkownik
- Posty: 73
- Rejestracja: 5 wrz 2007, o 16:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lubin
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 7 razy
Porównywanie potęg
Ostatnio zmieniony 14 lis 2007, o 20:30 przez ojciec_kogut, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 61
- Rejestracja: 8 lis 2007, o 23:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Töölö
- Pomógł: 2 razy
Porównywanie potęg
Nie do konca rozumiem o co ojcu kogutowi chodzilo z warunkiem na \(\displaystyle{ a^{b}>b^{a}}\). Chcialby to policzyc bez kalkulatora, jak podejrzewam. Mnie osobiscie zainteresowalo w tym zadaniu znalezienie wszystkich takich \(\displaystyle{ x}\), dla ktorych \(\displaystyle{ a^{x}>x^{a}}\). Jak sie okazuje, dla \(\displaystyle{ a > 1}\) bedzie to przedzial \(\displaystyle{ (a,z)}\) lub \(\displaystyle{ (z,a)}\) zaleznie od tego po ktorej stronie liczby \(\displaystyle{ \mathrm{e}}\) znajduje sie \(\displaystyle{ a}\). Tego \(\displaystyle{ z}\) nie umiem policzyc - tzn nie znalazlem grzecznej, zwartej formuly, ktora by go opisywala. Ciekawe, czy taka formula istnieje, jak sadzicie? Gdyby ladnie rozwiazac rownanie \(\displaystyle{ a = y^{\frac{1}{y-1}}}\), to \(\displaystyle{ z = a^{y}}\).
A tutej odnosnie bezkalkulatorowego liczenia:
\(\displaystyle{ a^{x}>x^{a} \iff x > a\mathrm{log}_{a}x}\)
co mozna przeksztalcic do:
\(\displaystyle{ \frac{\mathrm{ln}x}{x} < \frac{1}{a\mathrm{log}_{a}\mathrm{e}}}\)
i ewentualnie tego, co sugerowal arek1357:
\(\displaystyle{ \frac{\mathrm{ln}a}{a} > \frac{\mathrm{ln}x}{x}}\)
Mozna to porachowac, ale to porownanie wciaz wymaga kalkulatora w ogolnym przypadku. W szczegolnym (na ktory lapia sie tez kogutowe \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) i \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)) korzystamy z faktu, ze funkcja \(\displaystyle{ \frac{\mathrm{ln}x}{x}}\) ma w \(\displaystyle{ \mathrm{e}}\) swoje maksimum, rosnie po jego lewej stronie i maleje po prawej, dzieki czemu dostajemy fakty: jesli \(\displaystyle{ a bb^{a} \iff \mathrm{e} - a < \mathrm{e}-b}\), analogicznie jesli \(\displaystyle{ a>\mathrm{e} \wedge b>\mathrm{e}}\), to \(\displaystyle{ a^{b}>b^{a} \iff a-\mathrm{e} < b-\mathrm{e}}\).
A tutej odnosnie bezkalkulatorowego liczenia:
\(\displaystyle{ a^{x}>x^{a} \iff x > a\mathrm{log}_{a}x}\)
co mozna przeksztalcic do:
\(\displaystyle{ \frac{\mathrm{ln}x}{x} < \frac{1}{a\mathrm{log}_{a}\mathrm{e}}}\)
i ewentualnie tego, co sugerowal arek1357:
\(\displaystyle{ \frac{\mathrm{ln}a}{a} > \frac{\mathrm{ln}x}{x}}\)
Mozna to porachowac, ale to porownanie wciaz wymaga kalkulatora w ogolnym przypadku. W szczegolnym (na ktory lapia sie tez kogutowe \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) i \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)) korzystamy z faktu, ze funkcja \(\displaystyle{ \frac{\mathrm{ln}x}{x}}\) ma w \(\displaystyle{ \mathrm{e}}\) swoje maksimum, rosnie po jego lewej stronie i maleje po prawej, dzieki czemu dostajemy fakty: jesli \(\displaystyle{ a bb^{a} \iff \mathrm{e} - a < \mathrm{e}-b}\), analogicznie jesli \(\displaystyle{ a>\mathrm{e} \wedge b>\mathrm{e}}\), to \(\displaystyle{ a^{b}>b^{a} \iff a-\mathrm{e} < b-\mathrm{e}}\).
Ostatnio zmieniony 20 lis 2007, o 23:51 przez salda_fadla, łącznie zmieniany 1 raz.
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5748
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Porównywanie potęg
jeśli zbadasz tę funkcję będziesz wiedział kiedy dla jakich a i b ta nierówność jest spełniona
\(\displaystyle{ \frac{lnb}{b}>\frac{lna}{a}}\)
jeśli będziesz wiedziiał kiedu to zachodzi będziesz wiedział kiedy zachodzi ta nierównośc
\(\displaystyle{ \frac{lnb}{b}>\frac{lna}{a}}\)
jeśli będziesz wiedziiał kiedu to zachodzi będziesz wiedział kiedy zachodzi ta nierównośc
-
- Użytkownik
- Posty: 73
- Rejestracja: 5 wrz 2007, o 16:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lubin
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 7 razy
Porównywanie potęg
W sumie do takich wniosków doszedłem. Ale jest taki przypadek , że \(\displaystyle{ 11, bo gdy a}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 61
- Rejestracja: 8 lis 2007, o 23:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Töölö
- Pomógł: 2 razy
Porównywanie potęg
Jest jeden latwy ratunek dla bezkalkulatorowosci, ale czesciowy. Znajdz wiecej szczegolnych przypadkow. Jeden prosty to \(\displaystyle{ a > \mathrm{e}}\), \(\displaystyle{ b < \mathrm{e}}\), \(\displaystyle{ (a-\mathrm{e}) < (\mathrm{e}-b)}\).
Mozesz tez uzyc jakiegos algorytmu o nieskonczenie wielu krokach na karce - policzyc kilka z nich i oszacowac reszte (czyli papierowa symulacja kalkulatora).
Mozesz tez uzyc jakiegos algorytmu o nieskonczenie wielu krokach na karce - policzyc kilka z nich i oszacowac reszte (czyli papierowa symulacja kalkulatora).