Algebra

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
IchBinHier
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 125
Rejestracja: 18 paź 2007, o 13:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Zagranica

Algebra

Post autor: IchBinHier »

Find the range of values of k such that k[text]x^{2}-3x=5 has no real roots.
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

Algebra

Post autor: Szemek »

\(\displaystyle{ kx^{2}-3x-5=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta = 9 + 20k}\)
\(\displaystyle{ \Delta < 0}\)
\(\displaystyle{ 20k+9}\)
ODPOWIEDZ