Znajdz wszystkie pary liczb naturalnych \(\displaystyle{ x,y}\) spelniajace rownanie:
\(\displaystyle{ |2^{x} - 3^{y}| = 1}\)
Odpowiedz uzasadnij.
[edit]
Jak sie czujesz dzisiaj mocny, nie korzystaj rozwiazujac to rownanie z twierdzenia Mihăilescu (jak obecnie nazywa sie hipoteze Catalana wraz z pozytywnym dowodem).
[Wyzwanie] |2^x - 3^y| = 1
-
- Użytkownik
- Posty: 61
- Rejestracja: 8 lis 2007, o 23:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Töölö
- Pomógł: 2 razy
[Wyzwanie] |2^x - 3^y| = 1
Ostatnio zmieniony 8 gru 2007, o 02:54 przez salda_fadla, łącznie zmieniany 7 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 2234
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 390 razy
[Wyzwanie] |2^x - 3^y| = 1
Dam Ci dużą podpowiedź:
Zgodnie z zagadnieniem Catalana, jedynymi potęgami właściwymi takimi, że:
\(\displaystyle{ a^{k}-b^{l}=1 \\ a,b,k,l\in N}\) jest \(\displaystyle{ a=l=3 \ b=k=2}\)
Zgodnie z zagadnieniem Catalana, jedynymi potęgami właściwymi takimi, że:
\(\displaystyle{ a^{k}-b^{l}=1 \\ a,b,k,l\in N}\) jest \(\displaystyle{ a=l=3 \ b=k=2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 61
- Rejestracja: 8 lis 2007, o 23:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Töölö
- Pomógł: 2 razy
[Wyzwanie] |2^x - 3^y| = 1
Nie spodziewalem sie, ze ktos bedzie mial matematyczna wiedze obszerna na tyle, ze od razu zagadnienie Catalana wyciagnie na wierzch. Gratulacje polskimisiek! Jak chcesz, to mozesz teraz ponowic atak (patrz edit pierwszego posta).
-
- Użytkownik
- Posty: 2234
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 390 razy
[Wyzwanie] |2^x - 3^y| = 1
Hmm, biorąc pod uwagę to, że to twierdzenie zostało udowodnione dopiero kilka lat temu myślę, że nawet gdybym znalazł gdzieś w necie dowód tegoż twierdzenia (w co osobiście wątpię) to raczej bym go nie zrozumiał (już raz próbowałem zrozumieć dowód na wielkie twierdzenie fermata ), więc raczej usatysfakcjonuje mnie dowód wykorzystujący dane twierdzenie
- Sylwek
- Użytkownik
- Posty: 2716
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 160 razy
- Pomógł: 657 razy
[Wyzwanie] |2^x - 3^y| = 1
Trafiłem niechcący na ten temat, ale widzę, że już dość długo pozostaje on bez dowodu nie korzystającego z twierdzenia Mihailescu, toteż zaprezentuję swój sposób. Cały czas będę korzystał ze znanego lematu: \(\displaystyle{ x|y (n^x-1)|(n^y-1)}\), gdzie \(\displaystyle{ x,y,n \mathbb{N_+}, n 1}\)
Najpierw rozpatrzmy przypadki, gdy \(\displaystyle{ x y \lbrace (1,1),(2,1),(3,2) \rbrace}}\). Teraz niech: \(\displaystyle{ \boxed{x,y 4}}\) i tutaj zakładając istnienie rozwiązań dojdziemy do sprzeczności:
a) (krótszy przypadek) \(\displaystyle{ 2^x-3^y=1 \iff 2^x-4=3^y-3 \iff 4(2^{x-2}-1)=3(3^{y-1}-1)}\), niech mamy: \(\displaystyle{ a=x-2 4-2=2, \ b=y-1 4-1=3}\), toteż: \(\displaystyle{ 4(2^a-1)=3(3^b-1)}\). Mamy zatem: \(\displaystyle{ 4|(3^b-1)}\), a to zachodzi dla \(\displaystyle{ 2|b}\), toteż z lematu: \(\displaystyle{ (3^2-1)|(3^b-1)}\), czyli prawa strona jest podzielna przez 8 - ale lewa strona nie jest podzielna przez 8 - sprzeczność.
b) \(\displaystyle{ 3^y-2^x=1 \iff 2^x-8=3^y-9 \iff 8(2^{x-3}-1)=9(3^{y-2}-1)}\), niech: \(\displaystyle{ a=x-3, b=y-2}\), wówczas mamy równanie: \(\displaystyle{ L=8(2^a-1)=9(3^b-1)=P}\)
(1) rozpatrując lewą stronę modulo 9 otrzymujemy: \(\displaystyle{ 6|a 7|(2^6-1)|(2^a-1)}\)
(2) rozpatrując teraz prawą stronę modulo 7 otrzymujemy: \(\displaystyle{ 6|b 13|(3^6-1)|(3^b-1)}\)
(3) rozpatrując teraz lewą stronę modulo 13 otrzymujemy: \(\displaystyle{ 12|a 5|(2^{12}-1)|(2^a-1)}\)
(4) rozpatrując teraz prawą stronę modulo 5 otrzymujemy: \(\displaystyle{ 4|b 16|(3^4-1)|(3^b-1)}\), przeto prawa strona jest podzielna przez 16, a lewa strona nie - sprzeczność.
Najpierw rozpatrzmy przypadki, gdy \(\displaystyle{ x y \lbrace (1,1),(2,1),(3,2) \rbrace}}\). Teraz niech: \(\displaystyle{ \boxed{x,y 4}}\) i tutaj zakładając istnienie rozwiązań dojdziemy do sprzeczności:
a) (krótszy przypadek) \(\displaystyle{ 2^x-3^y=1 \iff 2^x-4=3^y-3 \iff 4(2^{x-2}-1)=3(3^{y-1}-1)}\), niech mamy: \(\displaystyle{ a=x-2 4-2=2, \ b=y-1 4-1=3}\), toteż: \(\displaystyle{ 4(2^a-1)=3(3^b-1)}\). Mamy zatem: \(\displaystyle{ 4|(3^b-1)}\), a to zachodzi dla \(\displaystyle{ 2|b}\), toteż z lematu: \(\displaystyle{ (3^2-1)|(3^b-1)}\), czyli prawa strona jest podzielna przez 8 - ale lewa strona nie jest podzielna przez 8 - sprzeczność.
b) \(\displaystyle{ 3^y-2^x=1 \iff 2^x-8=3^y-9 \iff 8(2^{x-3}-1)=9(3^{y-2}-1)}\), niech: \(\displaystyle{ a=x-3, b=y-2}\), wówczas mamy równanie: \(\displaystyle{ L=8(2^a-1)=9(3^b-1)=P}\)
(1) rozpatrując lewą stronę modulo 9 otrzymujemy: \(\displaystyle{ 6|a 7|(2^6-1)|(2^a-1)}\)
(2) rozpatrując teraz prawą stronę modulo 7 otrzymujemy: \(\displaystyle{ 6|b 13|(3^6-1)|(3^b-1)}\)
(3) rozpatrując teraz lewą stronę modulo 13 otrzymujemy: \(\displaystyle{ 12|a 5|(2^{12}-1)|(2^a-1)}\)
(4) rozpatrując teraz prawą stronę modulo 5 otrzymujemy: \(\displaystyle{ 4|b 16|(3^4-1)|(3^b-1)}\), przeto prawa strona jest podzielna przez 16, a lewa strona nie - sprzeczność.