\(\displaystyle{ 2^{x}+2^{x-1}+2^{x-2}+... \leqslant 2 \sqrt{3 \cdot 2^{x}+4}}\)
Lewą stronę próbowałwm zastąpić wyrazów szeregu geometrycznego ale\(\displaystyle{ \left| q\right|>1}\)
nierówność wykładnicza
-
- Użytkownik
- Posty: 65
- Rejestracja: 11 wrz 2007, o 19:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Stargard Szczeciński
- Podziękował: 3 razy
nierówność wykładnicza
\(\displaystyle{ 2 ^{sinx}+4 ^{sinx}+8 ^{sinx}+... qslant 1}\)
A jak rozwiązać taką nierówność ?? Z góry dzięki za pomoc ...
A jak rozwiązać taką nierówność ?? Z góry dzięki za pomoc ...
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
nierówność wykładnicza
\(\displaystyle{ 2 ^{sinx}+4 ^{sinx}+8 ^{sinx}+... qslant 1\\
2 ^{sinx}+(2 ^{sinx})^2+(2 ^{sinx})^3+... qslant 1\\
a_1=2 ^{sinx}\quad q=2 ^{sinx}\\
...}\)
POZDRO
2 ^{sinx}+(2 ^{sinx})^2+(2 ^{sinx})^3+... qslant 1\\
a_1=2 ^{sinx}\quad q=2 ^{sinx}\\
...}\)
POZDRO
-
- Użytkownik
- Posty: 65
- Rejestracja: 11 wrz 2007, o 19:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Stargard Szczeciński
- Podziękował: 3 razy
nierówność wykładnicza
Tak to rozumiem ale dochodzę do \(\displaystyle{ (2 ^{sinx} - \frac{1}{2}) (1-2 ^{sinx}) qslant 0}\)
Podstawiam \(\displaystyle{ 2 ^{sinx}=t}\)
i otrzymuję że \(\displaystyle{ t \cupqslant -1 \cup sinx qslant 0}\)
Lewa strona jest poprawna lesz nie powinno być prawej :\(\displaystyle{ sinx qslant 0}\), zauważacie jakiś błąd ??
Podstawiam \(\displaystyle{ 2 ^{sinx}=t}\)
i otrzymuję że \(\displaystyle{ t \cupqslant -1 \cup sinx qslant 0}\)
Lewa strona jest poprawna lesz nie powinno być prawej :\(\displaystyle{ sinx qslant 0}\), zauważacie jakiś błąd ??