nie wiem jak zrobić ten przykład:
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{7+5 \sqrt{2} } + \sqrt[3]{7-5 \sqrt{2} }}\)
zbadać wymierność liczb
- MatizMac
- Użytkownik
- Posty: 568
- Rejestracja: 6 lut 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrowiec Św. / Warszawa (Ochota)
- Podziękował: 106 razy
- Pomógł: 41 razy
zbadać wymierność liczb
może to ci pomoże, jak nie to pisz:
https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=47904
https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=47904
-
- Użytkownik
- Posty: 293
- Rejestracja: 4 paź 2007, o 18:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ja mam wiedzieć ?
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 3 razy
zbadać wymierność liczb
to jak mam tak zapisane:
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{(1+\sqrt{2})^{3} } + \sqrt[3]{(1-\sqrt{2})^{3} }}\)
to wtedy mi znika pierwiastek trzeciego stopnia i mi zostaje tylko to: \(\displaystyle{ (1+\sqrt{2}) + (1-\sqrt{2})}\) dobrze mówię ? ? ?
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{(1+\sqrt{2})^{3} } + \sqrt[3]{(1-\sqrt{2})^{3} }}\)
to wtedy mi znika pierwiastek trzeciego stopnia i mi zostaje tylko to: \(\displaystyle{ (1+\sqrt{2}) + (1-\sqrt{2})}\) dobrze mówię ? ? ?
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
zbadać wymierność liczb
\(\displaystyle{ (1+\sqrt{2}) + (1-\sqrt{2})}\)
teraz jest dobrze
teraz jest dobrze
Ostatnio zmieniony 10 lis 2007, o 14:37 przez Szemek, łącznie zmieniany 1 raz.