Wykazać

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Agatka10000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 6 paź 2007, o 15:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Podziękował: 8 razy

Wykazać

Post autor: Agatka10000 »

Wykazać, że żadna suma trzycyfrowa postaci ABC+BCA+CAB nie jestkwadratem liczby naturalnej.
pe2de2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 261
Rejestracja: 7 sty 2007, o 16:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 49 razy

Wykazać

Post autor: pe2de2 »

jeśli suma ma być trzy cyfrowa to wynik będzie postaci

XXX

gdzie X=(A+B+C)


a nie ma liczby której wszystkie trzy cyfry są takie same a jednocześnie jest kwadratem liczby naturalnej

(jest oczywiście tylko 9 takic hcyfr, 111, 222, 333 ,444, 555, ... 999)
andkom
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 636
Rejestracja: 10 paź 2007, o 12:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 350 razy

Wykazać

Post autor: andkom »

Bo taka suma to
(100A+10B+C)+(100B+10C+A)+(100C+10A+B)=111(A+B+C)=3*37*(A+B+C)
37 jest liczbą pierwszą, więc żeby całóść była kwadratem potrzeba, by A+B+C dzieliło się przez 37, a nie dzieli się, bo 0
Ostatnio zmieniony 9 lis 2007, o 22:41 przez andkom, łącznie zmieniany 1 raz.
Agatka10000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 6 paź 2007, o 15:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Podziękował: 8 razy

Wykazać

Post autor: Agatka10000 »

Dzięki śliczne
ODPOWIEDZ