Oblicz iloczyn

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Agatka10000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 6 paź 2007, o 15:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Podziękował: 8 razy

Oblicz iloczyn

Post autor: Agatka10000 »

Oblicz iloczyn 33.....33 (666 liczb) * 66.....66 (333 liczby).
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

Oblicz iloczyn

Post autor: Szemek »

postać tej liczby to:
332 dwójek, 1 jedynka, 333 dziewiątki, 332 siódemki i 1 ósemka

[ Dodano: 9 Listopada 2007, 18:39 ]
\(\displaystyle{ \underbrace{2\ldots 2}_{\hbox{332}}1 \underbrace{9\ldots 9}_{\hbox{333}} \underbrace{7 \ldots 7}_{\hbox{332}} 8}\)
Agatka10000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 6 paź 2007, o 15:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Podziękował: 8 razy

Oblicz iloczyn

Post autor: Agatka10000 »

A czy mogłabym prosić o jakieś wytłumaczenie skąd się to wzięło?
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

Oblicz iloczyn

Post autor: Szemek »

\(\displaystyle{ 6666 33=219978 \\
666666 333=221999778 \\
66666666 3333=222199997778 \\
6666666666 33333=222219999977778 \\
\ldots}\)
Agatka10000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 6 paź 2007, o 15:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Podziękował: 8 razy

Oblicz iloczyn

Post autor: Agatka10000 »

Dziękuję
ODPOWIEDZ