W jaki sposób rozwiązuje się układy równań nieoznaczonych (na przykładzie dwóch równań z trzema niewiadmomymi)?
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2x+3y+2z=23 \\ 3x-2y+z=5 \end{cases}}\)
PS. Mile widziana jest bardziej szczegółowa odpowiedź : )
Układ równań nieoznaczonych (r.diofantyczne - rozwiązyw
-
- Użytkownik
- Posty: 5405
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
Układ równań nieoznaczonych (r.diofantyczne - rozwiązyw
Po prostu wyrugować którąś zmienną i dalej postępować jak ze zwykłym równaniem diofantycznym dla dwóch zmiennych.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 8 lis 2007, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Piotrkow
- Podziękował: 2 razy
Układ równań nieoznaczonych (r.diofantyczne - rozwiązyw
No to robimy tak:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2x + 3y + 2z = 23\\3x - 2y + z = 5 | *2\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2x + 3y + 2z = 23\\6x - 4y + 2z = 10 \end{cases}}\)
odejmujem stronami i mamy:
\(\displaystyle{ -4x + 7y = 13}\)
\(\displaystyle{ y=}\)\(\displaystyle{ \frac{4x + 13}{7}}\)
\(\displaystyle{ \vee}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{7y - 13}{4}}\)
Podstawiasz i masz zwykly uklad rownan :]
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2x + 3y + 2z = 23\\3x - 2y + z = 5 | *2\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2x + 3y + 2z = 23\\6x - 4y + 2z = 10 \end{cases}}\)
odejmujem stronami i mamy:
\(\displaystyle{ -4x + 7y = 13}\)
\(\displaystyle{ y=}\)\(\displaystyle{ \frac{4x + 13}{7}}\)
\(\displaystyle{ \vee}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{7y - 13}{4}}\)
Podstawiasz i masz zwykly uklad rownan :]
-
- Użytkownik
- Posty: 105
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 21:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 4 razy
Układ równań nieoznaczonych (r.diofantyczne - rozwiązyw
No dobra... to jest jasne...
Dajmy na to, że doprowadzę do momentu, który da mi jakieś rozwiązanie szczególne (\(\displaystyle{ x_{0}, y_{0}, z_{0}}\) co da się dość łatwo osiągnąć. Mam jednak później problem z zapisem postaci ogólnej bo... :
\(\displaystyle{ x=x_{0}+\frac{b}{(a,b)}*t}\)
\(\displaystyle{ y=y_{0}+\frac{a}{(a,b)}*t}\)
a co z "z" ??
Dajmy na to, że doprowadzę do momentu, który da mi jakieś rozwiązanie szczególne (\(\displaystyle{ x_{0}, y_{0}, z_{0}}\) co da się dość łatwo osiągnąć. Mam jednak później problem z zapisem postaci ogólnej bo... :
\(\displaystyle{ x=x_{0}+\frac{b}{(a,b)}*t}\)
\(\displaystyle{ y=y_{0}+\frac{a}{(a,b)}*t}\)
a co z "z" ??