Potęgowanie o wykładniku niewymiernym

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
jcichocki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 7 lis 2007, o 05:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jarocin

Potęgowanie o wykładniku niewymiernym

Post autor: jcichocki »

Błagam, jak to ugryźć:

\(\displaystyle{ \sqrt{2}^{\sqrt{2}}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{2}^{\sqrt{3}}}\)
pawelq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 5 mar 2007, o 18:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 2 razy

Potęgowanie o wykładniku niewymiernym

Post autor: pawelq »

Ale co z tym chcesz zrobić. Liczby te są niewymierne oraz przestępne.
jcichocki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 7 lis 2007, o 05:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jarocin

Potęgowanie o wykładniku niewymiernym

Post autor: jcichocki »

Chodziło mi o sposób potęgowania.
pawelq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 5 mar 2007, o 18:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 2 razy

Potęgowanie o wykładniku niewymiernym

Post autor: pawelq »

no potęgujesz normalnie, np na kalkulatorze albo komputerze. Natomiast co do definicji potęgi o wykładniku niecałkowitym . W każdym razie mając zdefiniowane wcześniej potęgi wymierne, korzystając m. in z tegorii granic mozna to policzyc. Dla przykładu \(\displaystyle{ 2^{\sqrt{2}}=2^{1.414...}=2^1\cdot2^{04}\cdot2^{0.01}\cdot...}\)
jcichocki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 7 lis 2007, o 05:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jarocin

Potęgowanie o wykładniku niewymiernym

Post autor: jcichocki »

Dzięki. Właśnie chodziło o definicję
ODPOWIEDZ