Udowodnij twierdzenie: Jesli liczba nie jest wymierna, to również liczba o 1 od niej mniejsza nie jest wymierna.
No zbytnio nie wiem jak to zrobić:( najgorsze jest to że potrzebuję to na jutro... proszę o pomoc:)
Udowodnij niewymierność liczby o 1 mniejszej od niewymiern
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 10 paź 2007, o 16:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: poznan
Udowodnij niewymierność liczby o 1 mniejszej od niewymiern
Ostatnio zmieniony 6 lis 2007, o 21:40 przez kowalikowo, łącznie zmieniany 1 raz.
- jarekp
- Użytkownik
- Posty: 173
- Rejestracja: 7 paź 2007, o 14:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 56 razy
Udowodnij niewymierność liczby o 1 mniejszej od niewymiern
niech naszą niewymierną liczbą będzie \(\displaystyle{ a}\)
przeprowadzimy dowód nie wprost:
załóżmy że liczba \(\displaystyle{ a-1}\) jest wymierna i równa \(\displaystyle{ b}\) ( a więc \(\displaystyle{ b Q}\))
mamy zatem \(\displaystyle{ a-1=b a=b+1}\) co prowadzi do sprzeczności gdyż \(\displaystyle{ b+1}\) jest wymierna(jako suma dwóch liczb wymiernych) a \(\displaystyle{ a}\) niewymierna
przeprowadzimy dowód nie wprost:
załóżmy że liczba \(\displaystyle{ a-1}\) jest wymierna i równa \(\displaystyle{ b}\) ( a więc \(\displaystyle{ b Q}\))
mamy zatem \(\displaystyle{ a-1=b a=b+1}\) co prowadzi do sprzeczności gdyż \(\displaystyle{ b+1}\) jest wymierna(jako suma dwóch liczb wymiernych) a \(\displaystyle{ a}\) niewymierna
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 10 paź 2007, o 16:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: poznan
Udowodnij niewymierność liczby o 1 mniejszej od niewymiern
a co to jest to x naeży do zbioru Q? co to jest to Q? jakie to są liczby?