Udowodnij, że dla dowolnej liczby \(\displaystyle{ n\in \mathbb{N}}\) liczba \(\displaystyle{ (n^{2}+2)}\) nie jest podzielna przez 4.
No to "udowadniam", że:
\(\displaystyle{ \frac{n^{2}+2}{4}=...= (\frac{n}{2})^{2}+\frac{1}{2}}\)
i widzę, że \(\displaystyle{ (\frac{n}{2})^{2}}\) nie da się przedstawić w postaci sumy liczby całkowitej i ułamka \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) przez co cała liczba nie jest liczbą całkowitą. Tylko jak to wytłumaczyć? Dobrze rozumuję?
Pokaż, że dla dowolnej liczby
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
Pokaż, że dla dowolnej liczby
a może z wykorzystaniem zasady indukcji matematycznej ?
poniżej 'skrót myślowy'
\(\displaystyle{ (n+1)^2+2=n^2+2n+1+2=(n^2+2)+2n+1}\)
sprawdzasz, czy 2n+1 jest podzielne przez 4
poniżej 'skrót myślowy'
\(\displaystyle{ (n+1)^2+2=n^2+2n+1+2=(n^2+2)+2n+1}\)
sprawdzasz, czy 2n+1 jest podzielne przez 4