Znajdź wszystkie liczby naturalne \(\displaystyle{ n}\), dla których liczba \(\displaystyle{ n^{2}+1}\) jest podzielna przez \(\displaystyle{ n}\).
Moim zdaniem jedyną taką liczbą jest \(\displaystyle{ n=1}\). Pytanie tylko jak i czy to udowodnić? Oczywistym jest, że \(\displaystyle{ n}\) dzieli \(\displaystyle{ n^{2}+1}\) gdy dzieli - w tym przypadku - wyraz wolny (1). Przekształcenie \(\displaystyle{ n^{2}+1=(n+1)^{2}-2n}\) tylko to potwierdza... Czyż nie?
Znajdź wszystkie liczby naturalne
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Znajdź wszystkie liczby naturalne
\(\displaystyle{ \frac{n^2+1}{n}=k\quad k\in\mathbb{C},\ \mathbb{N} \\
\frac{n^2}{n}+\frac{1}{n}=n+\frac{1}{n}=k\\}\)
Aby k bylo calkowite, ulamek musi byc liczba calkowita. Szukamy wiec dzielnikow 1. Bedzie to -1 i 1, ale ze n ma byc naturalne to zostaje tylko 1. POZDRO
\frac{n^2}{n}+\frac{1}{n}=n+\frac{1}{n}=k\\}\)
Aby k bylo calkowite, ulamek musi byc liczba calkowita. Szukamy wiec dzielnikow 1. Bedzie to -1 i 1, ale ze n ma byc naturalne to zostaje tylko 1. POZDRO
- Tristan
- Użytkownik
- Posty: 2353
- Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 557 razy
Znajdź wszystkie liczby naturalne
Ma zachodzić \(\displaystyle{ \frac{n^2 +1}{n} \mathbb{N}}\), czyli \(\displaystyle{ n + \frac{1}{n} \mathbb{N}}\), więc \(\displaystyle{ \frac{1}{n}}\) ma być liczbą naturalną. A ponieważ jedynym naturalnym dzielnikiem liczby 1 jest liczba 1, więc \(\displaystyle{ n=1}\).