Sposób zapisu nieparzystych liczb całkowitych

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
19Radek88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 105
Rejestracja: 2 lis 2007, o 21:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 4 razy

Sposób zapisu nieparzystych liczb całkowitych

Post autor: 19Radek88 »

Wykaż że kwadrat każdej liczby całkowitej nieparzystej jest postaci 8k+1 gdzie k jest dowolną liczbą \(\displaystyle{ \in}\)Z .... Przyjmując, że dowolna liczba całkowita nieparzysta ma postać : 2n+-1 nie otrzymamy bezpośredniego rozwiązania tego zadania.

Czy można zatem się posłużyć wzorem

\(\displaystyle{ \begin{cases} 4n-1 \\ 4n+1 \end{cases}}\)

dla n\(\displaystyle{ \in}\)Z ? Czy jest to poprawne pod względem zapisu matematycznego?
Awatar użytkownika
Tristan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2353
Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 557 razy

Sposób zapisu nieparzystych liczb całkowitych

Post autor: Tristan »

Każdą całkowitą liczbę nieparzystą możemy przedstawić w postaci \(\displaystyle{ 2n+1}\). Podnieśmy ją do kwadratu, a otrzymamy \(\displaystyle{ (2n+1)^2=4n^2+4n+1=4n(n+1)+1}\). Zauważmy, że liczba \(\displaystyle{ n(n+1)}\) jest iloczynem dwóch kolejnych liczb całkowitych, więc jedna z nich jest nieparzysta, a druga parzysta ( czyli podzielna przez 2). Czyli ten iloczyn możemy zapisać jako \(\displaystyle{ n(n+1)=2k}\), a z tego wynika, że \(\displaystyle{ (2n+1)^2=4n(n+1)+1=4 2k+1=8k+1}\).
Ostatnio zmieniony 3 lis 2007, o 13:52 przez Tristan, łącznie zmieniany 1 raz.
*Kasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2826
Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin/warszawa
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 482 razy

Sposób zapisu nieparzystych liczb całkowitych

Post autor: *Kasia »

Każda liczba nieparzysta przy dzieleniu przez 4 daje resztę 1 albo 3, zatem ten zapis jest jak najbardziej prawidłowy. Jedynie musisz rozpatrzyć dwa przypadki.
Jednak z postaci 2n+1 również masz bezpośrednie rozwiązanie (wystarczy wykazać, że n(n+1) jest liczbą parzystą, a to jest oczywiste).

[ Dodano: 3 Listopada 2007, 13:42 ]
Tristan pisze:Nie, bo nie rozpatrujesz przypadku \(\displaystyle{ 4n-3,\ 4n+3}\).
A czym się różni \(\displaystyle{ 4n-1}\) od \(\displaystyle{ 4n+3}\) tak w praktyce?
Awatar użytkownika
Tristan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2353
Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 557 razy

Sposób zapisu nieparzystych liczb całkowitych

Post autor: Tristan »

Zaćmiło mnie. Przepraszam. Oczywiście niczym to się *Kasiu nie różni
ODPOWIEDZ