Która większa

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Monika7878
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 3 lis 2007, o 00:35
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: zielona góra

Która większa

Post autor: Monika7878 »

Jak wykazac która z liczb jest wieksza?

\(\displaystyle{ 2^{350} czy . 3^{174}}\)
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

Która większa

Post autor: wb »

\(\displaystyle{ 2^{350}=(2^2)^{175}=4^{175}>3^{175}>3^{174}}\)
Monika7878
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 3 lis 2007, o 00:35
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: zielona góra

Która większa

Post autor: Monika7878 »

Dziękuje:) Nie wiedzialam ze to takie proste:)
Sage!
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 7 wrz 2006, o 01:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Milanówek
Pomógł: 2 razy

Która większa

Post autor: Sage! »

Można też inaczej.

Wiadomo, że \(\displaystyle{ \log{x}}\) jest rosnący, więc wystarczy porównać logarytmy z tych liczb.

Zachodzi

\(\displaystyle{ \frac{350}{174} > 2 = \log_{2}{4} > \log_{2}{3} \\}\)

\(\displaystyle{ 350 > \log_{2}{3^{174}}\)

\(\displaystyle{ \log_{2}{2^{350} > \log_{2}{3^{174}}\)

\(\displaystyle{ 2^{350} > 3^{174}}\)
Monika7878
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 3 lis 2007, o 00:35
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: zielona góra

Która większa

Post autor: Monika7878 »

Dzięki:)
ODPOWIEDZ