1+2+2...=100?

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Klon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 30 gru 2004, o 15:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kłodzko

1+2+2...=100?

Post autor: Klon »

Witam
Na wstępie chciałbym napisać, iż nie wiem czy w dobrym dziale umieściłem to pytanie.
Zadanie polega na tym
z 10 cyfr (0,1,2,3,4,5,6,7,8,9) tylko dodając należy otrzymać 100, można cyfry łączyć, lecz każdą mozna uzyc tylko raz.
zawsze mi wychodzi 99 albo 101, czy jest mozliwe osiągnęcie 100?
Linka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 81
Rejestracja: 26 lis 2004, o 11:00
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin

1+2+2...=100?

Post autor: Linka »

Logarytmy to raczej nie sa. Przenioslam.
panluke
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 20 mar 2005, o 14:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań

1+2+2...=100?

Post autor: panluke »

pewnie nie za bardzo rozumiem treść bo jest troche nie precyzyjnie napisana, ale
50+49+1=100
Awatar użytkownika
Maniek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 841
Rejestracja: 11 paź 2004, o 15:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Będzin | Gliwice
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 79 razy

1+2+2...=100?

Post autor: Maniek »

panluke pisze:pewnie nie za bardzo rozumiem treść bo jest troche nie precyzyjnie napisana, ale
50+49+1=100
no to własnie pokazałeś że nie zrozumiałes tego zadania : może napisze trochę zrozumiale :

z liczb : \(\displaystyle{ {0, 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 6 , 7 , 8 , 9}}\) zbuduj liczbę 100 tylko dodając te liczby, liczby możesz łaczyć ale nie możesz ich użyć > niż 1 raz. Teraz chyba jasne
Awatar użytkownika
Undre
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1430
Rejestracja: 15 lis 2004, o 02:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja:
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 92 razy

1+2+2...=100?

Post autor: Undre »

no to nie wiem czyżby chodziło o to że te cyfry TRZEBA wykorzystać ? bo jak nie to zrobił to dobrze

poza tym fakt faktem treść jest nieprecyzyjna - niech ktoś się sprecyzuje jak czegoś potrzebuje a nie ....
panluke
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 20 mar 2005, o 14:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań

1+2+2...=100?

Post autor: panluke »

Maniek_Będzin pisze:
panluke pisze:pewnie nie za bardzo rozumiem treść bo jest troche nie precyzyjnie napisana, ale
50+49+1=100
no to własnie pokazałeś że nie zrozumiałes tego zadania : może napisze trochę zrozumiale :

z liczb : \(\displaystyle{ {0, 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 6 , 7 , 8 , 9}}\) zbuduj liczbę 100 tylko dodając te liczby, liczby możesz łaczyć ale nie możesz ich użyć > niż 1 raz. Teraz chyba jasne
No właśnie: biorę cyfrę 5 i 0 i łącze i mam 50. Potem biorę cyfry 4 i 9 i mam 49 a potem biorę cyfrę1 i żadna się nie powtórzyła. Więc o co Ci chodzi???
Awatar użytkownika
dem
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 596
Rejestracja: 5 sty 2005, o 21:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Pomógł: 17 razy

1+2+2...=100?

Post autor: dem »

Ehhh....


70+21+9=100


Chyba treść ci się pomyliła:P



pozdrawiam.
Klon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 30 gru 2004, o 15:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kłodzko

1+2+2...=100?

Post autor: Klon »

nie ma tak łatwo
wszystkie cyfry muszą być wykorzystane
panluke
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 20 mar 2005, o 14:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań

1+2+2...=100?

Post autor: panluke »

to następnym razem od razu pisz, że wszystkie trzeba wykorzystać. W sumie wielką zaletą matematyka jest precyzja wypowiedzi.
Awatar użytkownika
Undre
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1430
Rejestracja: 15 lis 2004, o 02:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja:
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 92 razy

1+2+2...=100?

Post autor: Undre »

nie wiem jak to udowodnić ale na mój kobiecy instynkt ( ) to sie nie da ... na razie tylko zawęziłem sobie przedział w jakim mogę te liczby łączyć ale jak udowodnić że nie .... może to wynika z ilości liczb nieparzystych jakie zawsze się pojawiają ... nie wiem ...
ODPOWIEDZ