Liczby

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Rafael_Barca
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 18 wrz 2007, o 20:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z daleka
Podziękował: 5 razy

Liczby

Post autor: Rafael_Barca »

Znajdź trzy kolejne liczby parzyste których suma jest równa 18.
Awatar użytkownika
Calasilyar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2656
Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 410 razy

Liczby

Post autor: Calasilyar »

\(\displaystyle{ (2n-2)+2n+(2n+2)=18\\
6n=18\\
n=3\\
\\
2n-2=4\\
2n=6\\
2n+2=8}\)
Piotr Rutkowski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2234
Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 390 razy

Liczby

Post autor: Piotr Rutkowski »

\(\displaystyle{ n+(n+2)+(n+4)=18}\)
\(\displaystyle{ 3n+6=18}\)
\(\displaystyle{ n=4}\)
czyli te liczby to 4,6,8
ODPOWIEDZ