rozwiąż równanie

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

rozwiąż równanie

Post autor: Szemek »

Jeśli pomyliłem dział, to z góry przepraszam i proszę o umieszczenie w dobrym dziale.

Rozwiąż w liczbach rzeczywistych równanie \(\displaystyle{ \sqrt{x-2}+\sqrt{y}+\sqrt{z-1}=\frac{x+y+z}{2}}\)
będę wdzięczny za rozwiązanie
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5747
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 130 razy
Pomógł: 526 razy

rozwiąż równanie

Post autor: arek1357 »

Z nierówności o średnich mamy:

\(\displaystyle{ \sqrt{x-2}=\sqrt{(x-2)*1}}\)
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

rozwiąż równanie

Post autor: Szemek »

dzięki wielkie
ODPOWIEDZ