Proszę, by ktoś nakierował mnie na rozwiązanie pewnego łatwego zadania. Mam jakąś niemoc, której nie mogę przełamać
1. Wykaż, że jeśli dla trzech liczb rzeczywistych suma ich odwrotności jest równa odwrotności ich sumy, to dwie spośród nich są liczbami przeciwnymi
jeśli dla trzech liczb rzeczywistych suma ich odwrotności.
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 24 paź 2007, o 15:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ełk/Wrocław
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11414
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
jeśli dla trzech liczb rzeczywistych suma ich odwrotności.
masz ze
\(\displaystyle{ \frac{1}{a}+\frac{1}{b}+\frac{1}{c}=\frac{1}{a+b+c}}\)
wiec
\(\displaystyle{ (ab+ac+bc)(a+b+c) \\ -abc=0}\)
co da:
\(\displaystyle{ (a+c)(a+b)(b+c)=0}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{a}+\frac{1}{b}+\frac{1}{c}=\frac{1}{a+b+c}}\)
wiec
\(\displaystyle{ (ab+ac+bc)(a+b+c) \\ -abc=0}\)
co da:
\(\displaystyle{ (a+c)(a+b)(b+c)=0}\)
- fanch
- Użytkownik
- Posty: 524
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 16:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Polski
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 82 razy
jeśli dla trzech liczb rzeczywistych suma ich odwrotności.
może ktoś pokazać jak z \(\displaystyle{ (ab+ac+bc)(a+b+c)-abc}\) zrobić to \(\displaystyle{ (a+c)(a+b)(b+c)}\)
odgrzebuje temat, bo własnie na takim zadanku utknąłem .
odgrzebuje temat, bo własnie na takim zadanku utknąłem .
- klaustrofob
- Użytkownik
- Posty: 1984
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: inowrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 607 razy
jeśli dla trzech liczb rzeczywistych suma ich odwrotności.
\(\displaystyle{ (ab+ac+bc)(a+b+c)-abc = 2abc+ab^2+ac^2+bc^2+a^2b+a^2c+b^2c=a(b+c)^2+a^2(b+c)+bc(b+c)=}\)
\(\displaystyle{ (b+c)(a(b+c)+a^2+bc)=(b+c)(ab+ac+a^2+bc)=(b+c)(a(b+a)+c(b+a))=(b+c)(b+a)(a+c)}\).
\(\displaystyle{ (b+c)(a(b+c)+a^2+bc)=(b+c)(ab+ac+a^2+bc)=(b+c)(a(b+a)+c(b+a))=(b+c)(b+a)(a+c)}\).