3+3

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11367
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3153 razy
Pomógł: 747 razy

3+3

Post autor: mol_ksiazkowy »

Rozwiązać równania i układy równań (w zbiorze liczb całkowitych):

1. \(\displaystyle{ \frac{x-1}{2021}+ \frac{x-2}{2022}+ \frac{x-3}{2023}=3 }\)

2. \(\displaystyle{ (u-w)^2=u+w }\)

3. \(\displaystyle{ \frac{1}{a+5}+ \frac{1}{b-3} =1 }\)

4. \(\displaystyle{ \begin{cases} x-yz=11 \\xz+y=13 \end{cases} }\)

5. \(\displaystyle{ \begin{cases} ax+by+cxy=a+b+c \\ by+cz+ayz=a+b+c \\ cz+ax+bzx=a+b+c \end{cases} }\)

6. \(\displaystyle{ \begin{cases} a+b+c= x+y \\ a^3+b^3+c^3= x^3+y^3 \\ a+c=2b \end{cases} }\)
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4065
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1392 razy

Re: 3+3

Post autor: Janusz Tracz »

1:    
3:    
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8581
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3349 razy

Re: 3+3

Post autor: kerajs »

1:    
2:    
3:    
4:    
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4065
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1392 razy

Re: 3+3

Post autor: Janusz Tracz »

5 oraz 6 wymagają chyba doprecyzowania. Nie jest zupełnie jasne czy \(\displaystyle{ a,b,c}\) są tu parametrami i szukamy naturalnych \(\displaystyle{ x,y,z}\)
tak by równości zachodziły. Czy \(\displaystyle{ a,b,c}\) też mają być całkowite?
5 trywialne rozwiązanie:    
ODPOWIEDZ