Równanie

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
NIEzdolny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 31 maja 2022, o 18:00
Płeć: Mężczyzna
wiek: 22

Równanie

Post autor: NIEzdolny »

Równanie \(\displaystyle{ ax + 20 y =75}\) ma rozwIązanie \(\displaystyle{ (x,y) \in \ZZ \times \ZZ}\), gdy
(a) \(\displaystyle{ a=9}\)
(b) \(\displaystyle{ a=16}\)
(c) \(\displaystyle{ a=15}\)
Ostatnio zmieniony 9 cze 2022, o 23:29 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11413
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Re: Równanie

Post autor: mol_ksiazkowy »

a) np \(\displaystyle{ y=-3}\) badz c) \(\displaystyle{ y=0}\) ; b) nie gdyż wtedy lewa strona jest parzysta
NIEzdolny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 31 maja 2022, o 18:00
Płeć: Mężczyzna
wiek: 22

Re: Równanie

Post autor: NIEzdolny »

Równanie \(\displaystyle{ ax + 4y = 14}\) ma rozwiązanie gdy \(\displaystyle{ (x,y) \in \ZZ \times \ZZ}\), gdy
(a) \(\displaystyle{ a=7}\) - tak
(b) \(\displaystyle{ a=8}\) - tak
(c) \(\displaystyle{ a=6}\) - tak
Ostatnio zmieniony 10 cze 2022, o 15:32 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ