Kongruencje

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
NIEzdolny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 31 maja 2022, o 18:00
Płeć: Mężczyzna
wiek: 22

Kongruencje

Post autor: NIEzdolny »

Sprawdź czy równanie \(\displaystyle{ 56x+48y=24}\) posiada rozwiązanie całkowitoliczbowe \(\displaystyle{ (x,y).}\)

\(\displaystyle{ 56x+48y=24\\
7x+6y=3}\)


Z algorytmu Euklidesa
\(\displaystyle{ 7 = 1\cdot 6 + 1\\
6= 6+1 + 0}\)

i nie wiem co dalej
Ostatnio zmieniony 9 cze 2022, o 08:53 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeXa - proszę zapoznać się z instrukcją: https://matematyka.pl/latex.htm.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11461
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3156 razy
Pomógł: 748 razy

Re: Kongruencje

Post autor: mol_ksiazkowy »

np. \(\displaystyle{ x = -3 \ \ y=4}\) itd.
NIEzdolny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 31 maja 2022, o 18:00
Płeć: Mężczyzna
wiek: 22

Re: Kongruencje

Post autor: NIEzdolny »

1 A jak to wyliczyłeś?
2 Po czym poznałeś, że na pewno będzie rozwiązanie?
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10235
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2365 razy

Re: Kongruencje

Post autor: Dasio11 »

Dla \(\displaystyle{ a, b \in \ZZ \setminus \{ 0 \}}\), \(\displaystyle{ c \in \ZZ}\) równanie \(\displaystyle{ ax+by=c}\) ma rozwiązanie w liczbach całkowitych wtedy i tylko wtedy, gdy \(\displaystyle{ \text{NWD}(a, b) \mid c}\).
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11461
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3156 razy
Pomógł: 748 razy

Re: Kongruencje

Post autor: mol_ksiazkowy »

\(\displaystyle{ \begin{cases} x=3t \\ 7t+2y=1 \\ t=2z+1 \end{cases}}\)
itd.
NIEzdolny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 31 maja 2022, o 18:00
Płeć: Mężczyzna
wiek: 22

Re: Kongruencje

Post autor: NIEzdolny »

Równanie \(\displaystyle{ 7x+6y=3}\) ma rozwiązanie bo \(\displaystyle{ NWD(7,6)=1|3}\). Skąd się wziął ten układ równań
Ostatnio zmieniony 9 cze 2022, o 18:10 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11461
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3156 razy
Pomógł: 748 razy

Re: Kongruencje

Post autor: mol_ksiazkowy »

gdyz \(\displaystyle{ x}\) jest podzelne przez \(\displaystyle{ 3}\)...
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22233
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3759 razy

Re: Kongruencje

Post autor: a4karo »

NIEzdolny pisze: 9 cze 2022, o 08:40 Sprawdź czy równanie \(\displaystyle{ 56x+48y=24}\) posiada rozwiązanie całkowitoliczbowe \(\displaystyle{ (x,y).}\)

\(\displaystyle{ 56x+48y=24\\
7x+6y=3}\)
od razu widać, że `x=1, y=-1` spelnia równanie `7x+6y=1` a więc `x=3,y=-3` spełnia zadane równanie.
ODPOWIEDZ