liczba niewymierna - dowód

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
klimat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 117
Rejestracja: 13 paź 2017, o 08:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tu
Podziękował: 42 razy

liczba niewymierna - dowód

Post autor: klimat »

Wykaż że \(\displaystyle{ \ln3+ \sqrt{2}}\) jest liczbą niewymierną.
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4076
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1395 razy

Re: liczba niewymierna - dowód

Post autor: Janusz Tracz »

  • Z twierdzenia Lindemanna–Weierstrassa wynika, że \(\displaystyle{ \ln 3}\) jest liczbą przestępną.
Załóżmy, że nie. To znaczy, że \(\displaystyle{ \ln 3}\) jest algebraiczny. Zatem z twierdzenia Lindemanna–Weierstrassa mamy, że \(\displaystyle{ e^{\ln 3}=3}\) jest liczbą przestępną. Sprzeczność bo \(\displaystyle{ 3}\) nie jest liczbą przestępną.
  • Suma liczby przestępnej z algebraiczną jest przestępna.
Niech \(\displaystyle{ \alpha}\) będzie przestępna oraz \(\displaystyle{ q}\) algebraiczna ponad to załóżmy nie wprost, że \(\displaystyle{ \alpha +q}\) też jest algebraiczna. Tylko, że suma i różnica liczb algebraicznych jest algebraiczna więc \(\displaystyle{ \alpha +q -q}\) jest algebraiczna. A to sprzeczność bo \(\displaystyle{ \alpha }\) nie jest algebraiczna.

PS może da się to zrobić standardowo. Ale to mi przyszło do głowy jako pierwsze.
ODPOWIEDZ