Bezkwadratowe składniki
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11409
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Bezkwadratowe składniki
Udowodnić, że jeśli \(\displaystyle{ n>1}\) jest liczbą naturalną, to istnieją liczby bezkwadratowe \(\displaystyle{ x, y}\) takie, że \(\displaystyle{ n=x+y.}\)
Ostatnio zmieniony 4 maja 2022, o 11:34 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Interpunkcja.
Powód: Interpunkcja.
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5748
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Re: Bezkwadratowe składniki
Grubo ponad \(\displaystyle{ 50}\) procent liczb jest bezkwadratowych od \(\displaystyle{ 1}\) do \(\displaystyle{ n-1}\) dla liczby \(\displaystyle{ n}\)
Więc jeżeli weźmiemy wszystkie bezkwadratowe liczby
\(\displaystyle{ \left\{ 1,2,3,5,6,7,10,...\right\} }\)
I potworzymy różnice:
\(\displaystyle{ n-b_{1}}\)
\(\displaystyle{ n-b_{2}}\)
\(\displaystyle{ n-b_{3}}\)
............................
To tych różnic jest więcej niż liczb z kwadratami, a każda różnica jest inna, więc któraś różnica w wyniku da liczbę bezkwadratową, czyli:
\(\displaystyle{ n-b_{i}=b_{j} }\)
Czyli:
\(\displaystyle{ b_{i}+b_{j}=n}\)
Więc jeżeli weźmiemy wszystkie bezkwadratowe liczby
\(\displaystyle{ \left\{ 1,2,3,5,6,7,10,...\right\} }\)
I potworzymy różnice:
\(\displaystyle{ n-b_{1}}\)
\(\displaystyle{ n-b_{2}}\)
\(\displaystyle{ n-b_{3}}\)
............................
To tych różnic jest więcej niż liczb z kwadratami, a każda różnica jest inna, więc któraś różnica w wyniku da liczbę bezkwadratową, czyli:
\(\displaystyle{ n-b_{i}=b_{j} }\)
Czyli:
\(\displaystyle{ b_{i}+b_{j}=n}\)
Ostatnio zmieniony 5 maja 2022, o 00:42 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: bezkwadratowe.
Powód: Poprawa wiadomości: bezkwadratowe.