Niech \(\displaystyle{ a_n}\) będzie największym dzielnikiem nieparzystym \(\displaystyle{ n}\) i niech \(\displaystyle{ b_n = a_1+...+a_n}\).
Udowodnić, że \(\displaystyle{ 3b_n \geq n^2+2}\).
Kiedy jest równość ?
Dzielnik a nierówność
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11412
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 73
- Rejestracja: 8 paź 2021, o 20:06
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 14 razy
Re: Dzielnik a nierówność
\(\displaystyle{ n = 16}\)
\(\displaystyle{ b_n = 1}\)
\(\displaystyle{ 3 < 16^2 + 2}\)
Czym są wyrazy \(\displaystyle{ a_1, ..., a_{n-1}?}\) Może się czepiam, ale proszę o doprecyzowanie treści zadania, bo nie jest (dla mnie) do końca jasne.
\(\displaystyle{ b_n = 1}\)
\(\displaystyle{ 3 < 16^2 + 2}\)
Czym są wyrazy \(\displaystyle{ a_1, ..., a_{n-1}?}\) Może się czepiam, ale proszę o doprecyzowanie treści zadania, bo nie jest (dla mnie) do końca jasne.
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11412
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10225
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Re: Dzielnik a nierówność
\(\displaystyle{ a_n}\) to największy dzielnik nieparzysty liczby \(\displaystyle{ n}\) - w domyśle dla wszystkich liczb naturalnych \(\displaystyle{ n}\) - a więc:Math_Logic pisze: ↑21 kwie 2022, o 21:30Czym są wyrazy \(\displaystyle{ a_1, ..., a_{n-1}?}\) Może się czepiam, ale proszę o doprecyzowanie treści zadania, bo nie jest (dla mnie) do końca jasne.
\(\displaystyle{ a_1}\) - największy dzielnik nieparzysty liczby \(\displaystyle{ 1}\);
\(\displaystyle{ a_2}\) - największy dzielnik nieparzysty liczby \(\displaystyle{ 2}\);
...
\(\displaystyle{ a_n}\) - największy dzielnik nieparzysty liczby \(\displaystyle{ n}\);
\(\displaystyle{ a_{n+1}}\) - największy dzielnik nieparzysty liczby \(\displaystyle{ n+1}\);
\(\displaystyle{ a_{n^2}}\) - największy dzielnik nieparzysty liczby \(\displaystyle{ n^2}\);
itd.
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5748
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Re: Dzielnik a nierówność
Warto w tym zadaniu zauważyć, że:
\(\displaystyle{ a_{n}=a_{r}, n=r2^s}\) czynnik nieparzysty
pokaże na przykładzie dla \(\displaystyle{ n=10}\)
Jak to idzie:
\(\displaystyle{ 1+2+3+4+5+6+7+8+9+10}\)
Wybieramy teraz liczby nieparzyste:
\(\displaystyle{ 1+3+5+7+9}\)
zostały:
\(\displaystyle{ 2+4+6+8+10}\)
Każdą dzielimy przez dwa i otrzymujemy:
\(\displaystyle{ 1+3+5}\)
zostaje:
\(\displaystyle{ 2+4}\)
dzielimy przez dwa, zostawiamy nieparzystą a parzystą dzielimy jeszcze raz:
będzie:
\(\displaystyle{ 1}\)
potem:
\(\displaystyle{ 1}\)
Czyli otrzymamy taki zestawik dla: \(\displaystyle{ n=10}\)
\(\displaystyle{ 1+3+5+7+9=5^2}\)
\(\displaystyle{ 1+3+5=3^2}\)
\(\displaystyle{ 1=1^2}\)
\(\displaystyle{ 1=1}\)
jest to swoista rekurencja...
łącznie wszystko zsumujemy i otrzymamy:
\(\displaystyle{ d_{10}=1+3+5+7+9+1+3+5+1+1=36}\)
I tak mnie nasunęło, że każda suma niższa jest plus minus połową wyższej...
Więc z obserwacji można zapisać, że dla: \(\displaystyle{ n \neq 2^s}\)
\(\displaystyle{ d_{n} \ge 1+ \sum_{i=1}^{ \infty } \left( \frac{n}{2^i} \right)^2=1+n^2 \sum_{i=1}^{ \infty } \left( \frac{1}{2^i} \right)^2=1+ \frac{n^2}{3} }\)
Czyli:
\(\displaystyle{ 3d_{n} \ge 3+n^2 \ge n^2+2}\)
Co jest prawdą, ale taka nierówność nie będzie zachodzić dla:
\(\displaystyle{ n=2^s}\)
Ale tu łatwo zauważyć, że będzie równość
nieskończoność w sumie wystarczy zastąpić \(\displaystyle{ s}\)
i mamy:
\(\displaystyle{ b_{2^s}= 1+n^2 \sum_{i=1}^{s}\left( \frac{1}{2^i} \right)^2=1+ 2^{2s} \frac{1}{4} \frac{1- \frac{1}{2^{2s}} }{1- \frac{1}{4} } / \cdot 3}\)
\(\displaystyle{ 3b_{2^s}=3+2^{2s}-1=2^{2s}+2}\)
Więc dla:
\(\displaystyle{ n=2^s}\)
Zachodzi równość...
\(\displaystyle{ a_{n}=a_{r}, n=r2^s}\) czynnik nieparzysty
pokaże na przykładzie dla \(\displaystyle{ n=10}\)
Jak to idzie:
\(\displaystyle{ 1+2+3+4+5+6+7+8+9+10}\)
Wybieramy teraz liczby nieparzyste:
\(\displaystyle{ 1+3+5+7+9}\)
zostały:
\(\displaystyle{ 2+4+6+8+10}\)
Każdą dzielimy przez dwa i otrzymujemy:
\(\displaystyle{ 1+3+5}\)
zostaje:
\(\displaystyle{ 2+4}\)
dzielimy przez dwa, zostawiamy nieparzystą a parzystą dzielimy jeszcze raz:
będzie:
\(\displaystyle{ 1}\)
potem:
\(\displaystyle{ 1}\)
Czyli otrzymamy taki zestawik dla: \(\displaystyle{ n=10}\)
\(\displaystyle{ 1+3+5+7+9=5^2}\)
\(\displaystyle{ 1+3+5=3^2}\)
\(\displaystyle{ 1=1^2}\)
\(\displaystyle{ 1=1}\)
jest to swoista rekurencja...
łącznie wszystko zsumujemy i otrzymamy:
\(\displaystyle{ d_{10}=1+3+5+7+9+1+3+5+1+1=36}\)
I tak mnie nasunęło, że każda suma niższa jest plus minus połową wyższej...
Więc z obserwacji można zapisać, że dla: \(\displaystyle{ n \neq 2^s}\)
\(\displaystyle{ d_{n} \ge 1+ \sum_{i=1}^{ \infty } \left( \frac{n}{2^i} \right)^2=1+n^2 \sum_{i=1}^{ \infty } \left( \frac{1}{2^i} \right)^2=1+ \frac{n^2}{3} }\)
Czyli:
\(\displaystyle{ 3d_{n} \ge 3+n^2 \ge n^2+2}\)
Co jest prawdą, ale taka nierówność nie będzie zachodzić dla:
\(\displaystyle{ n=2^s}\)
Ale tu łatwo zauważyć, że będzie równość
nieskończoność w sumie wystarczy zastąpić \(\displaystyle{ s}\)
i mamy:
\(\displaystyle{ b_{2^s}= 1+n^2 \sum_{i=1}^{s}\left( \frac{1}{2^i} \right)^2=1+ 2^{2s} \frac{1}{4} \frac{1- \frac{1}{2^{2s}} }{1- \frac{1}{4} } / \cdot 3}\)
\(\displaystyle{ 3b_{2^s}=3+2^{2s}-1=2^{2s}+2}\)
Więc dla:
\(\displaystyle{ n=2^s}\)
Zachodzi równość...