Wykaż, że różnica sześcianów dwóch kolejnych liczb nieparzystych nie może być kwadratem liczby naturalnej.
Zapisałem tę sumę jako \(\displaystyle{ 24n ^{2}+2}\), ale nie wiem, jak udowodnić, że to nie może być kwadratem.
wykaż, że nie może być kwadratem
-
- Użytkownik
- Posty: 66
- Rejestracja: 27 lis 2021, o 14:52
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 27 razy
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5749
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Re: wykaż, że nie może być kwadratem
\(\displaystyle{ 24n^2+2=y^2}\)
podstaw:
\(\displaystyle{ y=2k}\) - bo y musi być parzyste
więc mamy:
\(\displaystyle{ 24n^2+2=4k^2/:2}\)
\(\displaystyle{ 12n^2+1=2k^2}\) - sprzeczność
podstaw:
\(\displaystyle{ y=2k}\) - bo y musi być parzyste
więc mamy:
\(\displaystyle{ 24n^2+2=4k^2/:2}\)
\(\displaystyle{ 12n^2+1=2k^2}\) - sprzeczność