Dowód

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
NumberTwo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 93
Rejestracja: 20 sty 2021, o 10:40
Płeć: Mężczyzna
wiek: 18
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

Dowód

Post autor: NumberTwo »

Korzystając z faktu, że dla danej liczby rzeczywistej istnieje zawsze większa od niej liczba naturalna udowodnić, że w każdym przedziale o lewym końcu w zerze istnieje zawsze liczba w postaci \(\displaystyle{ \frac{1}{n} }\), gdzie n jest liczbą naturalną.
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7918
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: Dowód

Post autor: janusz47 »

Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4074
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1395 razy

Re: Dowód

Post autor: Janusz Tracz »

Ustalmy dowolny przedział \(\displaystyle{ \left( 0,\epsilon\right) }\) w którym znajdziemy \(\displaystyle{ 1/n}\) lub \(\displaystyle{ n\in\NN}\) takie, że \(\displaystyle{ 1/n\in \left( 0,\epsilon\right)}\). Z założenia wiemy, że istnieje \(\displaystyle{ N\in \NN}\) takie, że \(\displaystyle{ 1/\epsilon<N}\) zatem \(\displaystyle{ 1/N<\epsilon}\). To \(\displaystyle{ N}\) jest dobrym świadkiem.

Dodano po 5 minutach 34 sekundach:
janusz47 pisze: 20 mar 2022, o 17:40 Zaskakujący dowód :?
Dowód czego? Tezy z zadania?
ODPOWIEDZ