[Nie wiedziałem, gdzie umieścic temat... Jeśli wybrałem niewłaściy dział, to z góry przepraszam, ale w moim podręczniku średnie są w dziale 'zbiory'...]
1. Udowodnij, że dla dowolnych liczb dodatnich a, b, c, prawdziwe jest:
\(\displaystyle{ a^3+b^3+c^3+1/a+1/b+1/c \geq2(a+b+c)\\
a^2+b^2 \geq2(a+b-1)\\
a^2+b^2+1\geq ab+a+b}\)
2. Wykaż, że wszystkie dodatnie liczby a i b spełniajace równanie a+b=1, spełniają:
\(\displaystyle{ a^2+b^2 \geq \frac{1}{2}\\
a^3+b^3 \geq \frac{1}{4}\\
a^4+b^4\geq \frac{1}{8}}\)
Z góry dziękuje za pomoc
[średnie liczbowe] kilka dowodów
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 24 sie 2007, o 23:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dziwnów
[średnie liczbowe] kilka dowodów
Odnośnie 2 nierówności
\(\displaystyle{ a^{2}+b^{2}\geqslant2(a+b-1)
(a^{2}-2a+1)+(b^{2}-2b+1)\geqslant0
(a-1)^{2}+(b-1)^{2}\geqslant0}\)
\(\displaystyle{ a^{2}+b^{2}\geqslant2(a+b-1)
(a^{2}-2a+1)+(b^{2}-2b+1)\geqslant0
(a-1)^{2}+(b-1)^{2}\geqslant0}\)
- Sylwek
- Użytkownik
- Posty: 2716
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 160 razy
- Pomógł: 657 razy
[średnie liczbowe] kilka dowodów
Odnośnie zadania drugiego zrobię tylko ostatni przykład. Przekształćmy tezę równoważnie:
\(\displaystyle{ a^4+b^4 q \frac{1}{8} \\ \frac{a^4+b^4}{2} q \frac{1}{16} \\ \sqrt[4]{\frac{a^4+b^4}{2}} q \frac{1}{2}}\)
Korzystając z nierówności między średnią potęgową a arytmetyczną:
\(\displaystyle{ L_{T}=\sqrt[4]{\frac{a^4+b^4}{2}} q \frac{a+b}{2}=\frac{1}{2}=P_{T}}\)
Co kończy dowód, poprzednie przykłady analogicznie
\(\displaystyle{ a^4+b^4 q \frac{1}{8} \\ \frac{a^4+b^4}{2} q \frac{1}{16} \\ \sqrt[4]{\frac{a^4+b^4}{2}} q \frac{1}{2}}\)
Korzystając z nierówności między średnią potęgową a arytmetyczną:
\(\displaystyle{ L_{T}=\sqrt[4]{\frac{a^4+b^4}{2}} q \frac{a+b}{2}=\frac{1}{2}=P_{T}}\)
Co kończy dowód, poprzednie przykłady analogicznie
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
[średnie liczbowe] kilka dowodów
Dla dowodu pierwszej nierownosci z 1. zadania zauwaz, ze na mocy AM-GM mamy \(\displaystyle{ a^3+\frac{1}{a}\geq 2\sqrt{a^3\cdot\frac{1}{a}} = 2a}\), zastosuj to dla b i c i dodaj stronami.
Co do trzeciej - tez srednie, ale to juz sam pokombinuj, co by tu porownac.
Co do trzeciej - tez srednie, ale to juz sam pokombinuj, co by tu porownac.
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 24 sie 2007, o 23:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dziwnów
[średnie liczbowe] kilka dowodów
Trzecia nierówność(po przemnożeniu przez 2)
\(\displaystyle{ 2a^{2}+2b^{2}+2\geqslant 2ab+2a+2b}\)
Grupujemy jak w poprzednich przykładach...
\(\displaystyle{ (a-b)^{2}+(a-1)^{2}+(b-1)^{2}\geqslant 0}\)
\(\displaystyle{ 2a^{2}+2b^{2}+2\geqslant 2ab+2a+2b}\)
Grupujemy jak w poprzednich przykładach...
\(\displaystyle{ (a-b)^{2}+(a-1)^{2}+(b-1)^{2}\geqslant 0}\)