Sprawdzanie czy liczba jest potęgą liczby całkowitej

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
MKolaj15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 10 lis 2021, o 21:06
Płeć: Mężczyzna
wiek: 20
Podziękował: 2 razy

Sprawdzanie czy liczba jest potęgą liczby całkowitej

Post autor: MKolaj15 »

Sprawdź, czy liczby 111, 1111 są potęgami liczb całkowitych.

Ktoś może pomóc wyjaśnić jak rozwiązać takie zadanie?
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Re: Sprawdzanie czy liczba jest potęgą liczby całkowitej

Post autor: kerajs »

Nie są
\(\displaystyle{ 111=3 \cdot 37 \\
1111=11 \cdot 101 }\)
MKolaj15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 10 lis 2021, o 21:06
Płeć: Mężczyzna
wiek: 20
Podziękował: 2 razy

Re: Sprawdzanie czy liczba jest potęgą liczby całkowitej

Post autor: MKolaj15 »

kerajs pisze: 11 lis 2021, o 14:31 Nie są
\(\displaystyle{ 111=3 \cdot 37 \\
1111=11 \cdot 101 }\)
Możesz wyjaśnić jak to obliczyłeś i skąd wziąłeś te liczby?
Awatar użytkownika
JHN
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 668
Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 206 razy

Re: Sprawdzanie czy liczba jest potęgą liczby całkowitej

Post autor: JHN »

MKolaj15 pisze: 11 lis 2021, o 15:37 Możesz wyjaśnić jak to obliczyłeś i skąd wziąłeś te liczby?
Z rozkładu liczby na czynniki pierwsze...

Pozdrawiam
MKolaj15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 10 lis 2021, o 21:06
Płeć: Mężczyzna
wiek: 20
Podziękował: 2 razy

Re: Sprawdzanie czy liczba jest potęgą liczby całkowitej

Post autor: MKolaj15 »

Okej, rozumiem dzięki!
Brombal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 466
Rejestracja: 1 gru 2015, o 21:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 20 razy

Re: Sprawdzanie czy liczba jest potęgą liczby całkowitej

Post autor: Brombal »

\(\displaystyle{ 111=111^1}\)
\(\displaystyle{ 1111=1111^1}\)
ODPOWIEDZ