Trójki z medianą

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11360
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3153 razy
Pomógł: 747 razy

Trójki z medianą

Post autor: mol_ksiazkowy »

:arrow: Mając dane ułamki \(\displaystyle{ \frac{a}{b}}\) i \(\displaystyle{ \frac{e}{f}}\) (gdzie \(\displaystyle{ a, b, e, f}\) to liczby naturalne) definiuje się ich medianę \(\displaystyle{ \frac{c}{d}}\) jako \(\displaystyle{ \frac{a+e}{b+f}}\) (ułamek nieskracalny). I można wtedy skontruować trójkę \(\displaystyle{ (\frac{a}{b}, \frac{c}{d} , \frac{e}{f})}\). Następną trójkę otrzymuje się usuwając skrajny element (tj. \(\displaystyle{ \frac{a}{b}}\) lub \(\displaystyle{ \frac{e}{f}}\)) i zastępując go medianą pozostałych elementów. itd.
Udowodnić, że jeśli \(\displaystyle{ 0< q < 1}\) (\(\displaystyle{ q \in Q}\) ) to mając daną trójkę \(\displaystyle{ (\frac{0}{1}, \frac{1}{2} , \frac{1}{1})}\) można skonstruować z niej, w sposób jak wyżej trójkę, w której \(\displaystyle{ q}\) jest środkowym elementem.
Math_Logic
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 73
Rejestracja: 8 paź 2021, o 20:06
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 14 razy

Re: Trójki z medianą

Post autor: Math_Logic »

mol_ksiazkowy pisze: 7 lis 2021, o 20:00 Udowodnić, że jeśli \(\displaystyle{ 0< q < 1}\) (\(\displaystyle{ q \in Q}\) ) to mając daną trójkę \(\displaystyle{ (\frac{0}{1}, \frac{1}{2} , \frac{1}{1})}\) można skonstruować z niej, w sposób jak wyżej trójkę, w której \(\displaystyle{ q}\) jest środkowym elementem.
Czy przy takiej konstrukcji:
mol_ksiazkowy pisze: 7 lis 2021, o 20:00 (...) Następną trójkę otrzymuje się usuwając skrajny element (tj. \(\displaystyle{ \frac{a}{b}}\) lub \(\displaystyle{ \frac{e}{f}}\)) i zastępując go medianą pozostałych elementów. itd.
środkowy element nie pozostaje ciągle taki sam?
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5736
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 130 razy
Pomógł: 525 razy

Re: Trójki z medianą

Post autor: arek1357 »

Szkic to dość proste:

W pierwszym kroku mamy:

\(\displaystyle{ \frac{0}{1} , \frac{1}{1} }\)

Drugi krok:

\(\displaystyle{ \frac{0}{1} , \frac{1}{2} ,\frac{1}{1} }\)

Trzeci krok:

\(\displaystyle{ \frac{0}{1} , \frac{1}{3} , \frac{1}{2} , \frac{2}{3} ,\frac{1}{1} }\)

Czwarty krok:


\(\displaystyle{ \frac{0}{1} , \frac{1}{4} , \frac{1}{3}, \frac{1}{2} , \frac{2}{3} , \frac{3}{4}, \frac{1}{1} }\)


Piąty krok:

\(\displaystyle{ \frac{0}{1} , \frac{1}{5}, \frac{1}{4} , \frac{1}{3}, \frac{2}{5}, \frac{1}{2} , \frac{3}{5} , \frac{2}{3} , \frac{3}{4}, \frac{4}{5}, \frac{1}{1} }\)

Itd...

Jak widać produkcja w kroku \(\displaystyle{ n+1}\) - odbywa się tak z kroku \(\displaystyle{ n}\) tego, że produkujemy tylko te ułamki, których mianownik jest mniejszy lub równy od \(\displaystyle{ n+1}\)...

Oczywiście generuje nam to wszystkie ułamki właściwe...

Ułamki są po kolei i każdy następny jest większy od poprzedniego, wszystkie są nieskracalne...
środkowy element nie pozostaje ciągle taki sam?
Tak pozostaje zawsze taki sam bo jest to: \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) oprócz pierwszego kroku...
Math_Logic
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 73
Rejestracja: 8 paź 2021, o 20:06
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 14 razy

Re: Trójki z medianą

Post autor: Math_Logic »

A nie mieliśmy konstruować trójek?

Ja konstrukcję zrozumiałem tak:
Krok 0: \(\displaystyle{ \frac{0}{1}, \frac{1}{1}}\)

Krok 1: \(\displaystyle{ \frac{0}{1}, \frac{1}{2}, \frac{1}{1}}\)

Krok 2: \(\displaystyle{ \frac{0}{1}, \frac{1}{2}, \frac{1}{3}}\) lub \(\displaystyle{ \frac{2}{3}, \frac{1}{2}, \frac{1}{1}}\)
...
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5736
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 130 razy
Pomógł: 525 razy

Re: Trójki z medianą

Post autor: arek1357 »

Też spoko/...
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22203
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3753 razy

Re: Trójki z medianą

Post autor: a4karo »

Proponuję poczytać o ułamkach Farey'a
ODPOWIEDZ