Czy są Wam znane jakieś schematy do podnoszenia liczb do kwadratu? Na razie w zupełności wystarczą (o ile istnieją) schematy dla liczb dwucyfrowych. Na przykład dla liczb o ostatniej cyfrze równej \(\displaystyle{ 5}\) mamy:
\(\displaystyle{ \left(A5\right)^2=A\left(A+1\right)\cdot 100+25}\)
Schematy podnoszenia liczb do kwadratu
-
- Użytkownik
- Posty: 547
- Rejestracja: 11 maja 2016, o 13:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 501 razy
- Pomógł: 5 razy
Schematy podnoszenia liczb do kwadratu
Ostatnio zmieniony 12 wrz 2021, o 12:48 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: na razie. Symbom mnożenia to \cdot.
Powód: Poprawa wiadomości: na razie. Symbom mnożenia to \cdot.
-
- Użytkownik
- Posty: 1596
- Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Trójmiasto
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 248 razy
Re: Schematy podnoszenia liczb do kwadratu
Faktem jest, że suma n pierwszych liczb nieparzystych jest równa \(\displaystyle{ n^2}\), kombinuj z ciągiem arytmetycznym o wzorze \(\displaystyle{ a_n = 2n - 1}\), z sumą n pierwszych wyrazów