symbol Newtona

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
klimat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 119
Rejestracja: 13 paź 2017, o 08:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tu
Podziękował: 42 razy

symbol Newtona

Post autor: klimat »

Pokaż że jedynymi wartościami \(\displaystyle{ m,n\in \mathbb{Z}^+}\) takimi ze \(\displaystyle{ 1<m<\frac{n-1}{2}}\) oraz \(\displaystyle{ \sum_{k=0}^{m}{\binom{n}{k}}}\) jest potęgą 2 są \(\displaystyle{ (m,n)=(3,23)}\) i \(\displaystyle{ (m,n)=(2,90).}\)
ODPOWIEDZ