Własność funkcji pi

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Bran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 421
Rejestracja: 19 lut 2019, o 19:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 163 razy
Pomógł: 16 razy

Własność funkcji pi

Post autor: Bran »

Znalazłem takie oszacowanie na wikipedii:
Dla \(\displaystyle{ x \ge 55}\), zachodzi:
\(\displaystyle{ \frac{x}{\ln x - 4} > \pi(x) > \frac{x}{\ln x}}\)

Wywnioskowałem z niej taką własność funkcji \(\displaystyle{ \pi}\)
Dla \(\displaystyle{ x}\) naturalnego, większego od \(\displaystyle{ e^8}\) zachodzi nierówność: \(\displaystyle{ \pi(x^2) > \pi(x)^2.}\)

Oto dlaczego!
Ukryta treść:    
Być może korzystam z armaty, żeby wykazać coś prostego, tego nie wiem i stąd pytanie:
Czy są znane jakieś inne własności funkcji \(\displaystyle{ \pi}\) tego typu?

Mówiąc o tym typie mam na myśli choćby coś ogólniejszego:

\(\displaystyle{ \pi(xy) > \pi(x) \cdot \pi(y)}\)

albo, że od pewnych \(\displaystyle{ x,y}\) zachodzi:

\(\displaystyle{ \pi(x) + \pi(y) > \pi(x+y)}\)

Drugie pytanie:
Skoro było to na tyle proste, że wpadłem na to ja i nie spotkałem podobnych oszacowań, to może po prostu nie są one dla matematyków ciekawe? Jeżeli tak, to dlaczego?
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4076
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1395 razy

Re: Własność funkcji pi

Post autor: Janusz Tracz »

Pamiętam, że kiedyś było o czym takim:
  • Niech \(\displaystyle{ 0< \alpha <1< \beta }\). Istnieje \(\displaystyle{ \Delta\in \RR}\) taka, że
    \(\displaystyle{ (\forall x>\Delta) \quad \alpha \frac{x}{\ln x} \le \pi(x) \le \beta \frac{x}{\ln x}. }\)
    lemat 1 oraz lemat 2.
Bran pisze: 5 lip 2021, o 17:24 \(\displaystyle{ \pi(xy) > \pi(x) \cdot \pi(y)}\)
Niech \(\displaystyle{ \alpha , \beta }\) będą takie, jak wyżej. Weźmy \(\displaystyle{ \Delta\in \RR}\) taką jak powyżej. Jeśli \(\displaystyle{ x,y>\Delta}\) to zachodzą nierówności

\(\displaystyle{ \alpha^2 \frac{xy}{\ln x\ln y} \le \pi(x)\pi(y) \le \beta^2 \frac{xy}{\ln x\ln y} \quad \quad \& \quad \quad \alpha \frac{xy}{\ln xy} \le \pi(xy) \le \beta \frac{xy}{\ln xy}.}\)
Pytanie zatem czy
\(\displaystyle{ \beta^2 \frac{xy}{\ln x\ln y} < \alpha \frac{xy}{\ln xy} }\)
co równoważnie oznacza, że
\(\displaystyle{ \frac{\ln x +\ln y}{\ln x\ln y} <\frac{\alpha}{\beta^2}. }\)
Widać, że nie powinno być problemów aby to zaszło. Iloczyn rośnie szybciej od sumy. Może na konkretnym przykładzie nawet warto to zrobić. Zauważmy, że
\(\displaystyle{ (\forall x \ge 30) \quad 0.92 \cdot \frac{x}{\ln x} \le \pi(x) \le 1.11 \cdot \frac{x}{\ln x} }\)

Zobacz pracę A remark on an inequality for the prime countingfunction, Dietrich Burde strona 2. Czyli \(\displaystyle{ \alpha =0.92, \beta =1.11}\) oraz \(\displaystyle{ \Delta=30}\). Zatem pytanie, czy
\(\displaystyle{ \left( \forall x,y>30\right) \frac{\ln x +\ln y}{\ln x\ln y} <\frac{0.92}{1.11^2} }\)

Tak na oko funkcja
\(\displaystyle{ F(x,y)=\frac{\ln x +\ln y}{\ln x\ln y} }\)

przy ustalonym \(\displaystyle{ y}\) maleje i jest symetryczna względem zmiennych więc pewnie \(\displaystyle{ F(x,y) \le F(30,30)<0.92/1.11^2}\). Wygląda na to, że

\(\displaystyle{ \left( \forall x,y>30\right) \pi(xy) > \pi(x) \cdot \pi(y)}\)

choć pewnie wartość \(\displaystyle{ 30}\) można jeszcze poprawić. Dodam, że Gerhard Paseman z math stack exchange pisał kiedyś o czymś podobnym możesz poszukać jego prac.
Bran pisze: 5 lip 2021, o 17:24 \(\displaystyle{ \pi(x) + \pi(y) > \pi(x+y)}\)
Ten problem ma swoją nazwę Hardy-Littlewood (2) Conjectures. W książce CRC CONCISE ENCYCLOPEDIA MATHEMATICS (II edition) na stronie 1300 (to jest encyklopedia więc są tam raczej odnośniki i niewiele wyjaśnień) znalazłem, że warto o tym poczytać w
CRC CONCISE ENCYCLOPEDIA MATHEMATICS pisze:References
  • Richards, I. "On the Incompatibility of Two Conjectures Concerning Primes." Bull. Amer. Math. Soc. 80, 419-38, 1974.
  • Riesel, H. Prime Numbers and Computer Methods for Factorization, 2nd ed. Boston, MA: Birkhauser, pp. 61/2 and 68-9, 1994.
Brombal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 466
Rejestracja: 1 gru 2015, o 21:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 20 razy

Re: Własność funkcji pi

Post autor: Brombal »

A gdybym postawił taką tezę?
\(\displaystyle{ \pi (n) ^{2}< \pi (n ^{2} )}\)
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4076
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1395 razy

Re: Własność funkcji pi

Post autor: Janusz Tracz »

To nie jest teza.
Brombal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 466
Rejestracja: 1 gru 2015, o 21:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 20 razy

Re: Własność funkcji pi

Post autor: Brombal »

Zabrakło hipo?
Bran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 421
Rejestracja: 19 lut 2019, o 19:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 163 razy
Pomógł: 16 razy

Re: Własność funkcji pi

Post autor: Bran »

Wydaje mi się, że zabrakło założeń.
Co to jest \(\displaystyle{ n}\)? Czy musi spełniać jakieś warunki?
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4076
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1395 razy

Re: Własność funkcji pi

Post autor: Janusz Tracz »

@ Brombal Nie. Zabrakło objaśnień co jest czym oraz kwantyfikatorów. Sam napis
Brombal pisze: 11 lip 2021, o 11:48 \(\displaystyle{ \pi (n) ^{2}< \pi (n ^{2} )}\)
nie jest ani prawdziwy ani fałszywy. Co więcej nie wiadomo czy mamy taki napis traktować jako coś do udowodnienia czy może mamy powiedzieć kiedy zachodzi taka nierówność zachodzi.
Brombal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 466
Rejestracja: 1 gru 2015, o 21:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 20 razy

Re: Własność funkcji pi

Post autor: Brombal »

Dla każdego \(\displaystyle{ n \in N}\) oraz \(\displaystyle{ n>3}\)
\(\displaystyle{ \pi (n)^{2}< \pi (n^2)}\)
Edytowałem ale można inaczej
Dla każdego \(\displaystyle{ n \in N}\) oraz \(\displaystyle{ n>1}\)
\(\displaystyle{ \pi (n)^{2} \le \pi (n^2)}\)
Ostatnio zmieniony 11 lip 2021, o 12:31 przez Brombal, łącznie zmieniany 1 raz.
Bran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 421
Rejestracja: 19 lut 2019, o 19:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 163 razy
Pomógł: 16 razy

Re: Własność funkcji pi

Post autor: Bran »

Brombal pisze: 11 lip 2021, o 12:18 Dla każdego \(\displaystyle{ n \in N}\) oraz \(\displaystyle{ n>1}\)
\(\displaystyle{ \pi (n)^{2}< \pi (n^2)}\)
Nie jest to prawda, dla \(\displaystyle{ n \in \left\{ 3,5,7\right\} }\)
powyżej \(\displaystyle{ 7}\) jest dla każdej liczby naturalnej, bo powyżej \(\displaystyle{ 30}\) wykazał Janusz Tracz, a do \(\displaystyle{ 30}\) sprawdziłem ręcznie.
Brombal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 466
Rejestracja: 1 gru 2015, o 21:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 20 razy

Re: Własność funkcji pi

Post autor: Brombal »

Bruździ ta siódemka ;)
Czyli dla \(\displaystyle{ n>7}\)
Faktycznie - nie zauważyłem wykazania Janusza Tracza.

Dodano po 2 dniach 6 godzinach 33 minutach 53 sekundach:
Uświadomiłem sobie, że dziedziną funkcji \(\displaystyle{ \pi (x) }\) nie muszą być liczby naturalne a jedynie większe od \(\displaystyle{ 0}\).
Czy to może być prawdziwe
\(\displaystyle{ \lim_{x\to \infty} \frac{\pi (x ^{2k}) }{ {\pi (x)} ^{2k} } =k \log{x} }\)
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4076
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1395 razy

Re: Własność funkcji pi

Post autor: Janusz Tracz »

Brombal pisze: 13 lip 2021, o 19:18 Czy to może być prawdziwe
\(\displaystyle{ \lim_{x\to \infty} \frac{\pi (x ^{2k}) }{ {\pi (x)} ^{2k} } =k \log{x} }\)
Nie może bo nie ma sensu. Czym jest \(\displaystyle{ x}\) po prawej stronie? Ogólnie dla \(\displaystyle{ k\in\NN_{ \ge 2}}\)

\(\displaystyle{ \lim_{x\to \infty} \frac{\pi (x ^{k}) }{ {\pi^{k} (x)} }= \lim_{x\to \infty} \frac{ \frac{\pi (x ^{k})}{ x^k/\ln x^k } }{ \frac{\pi ^k(x)}{x^k/\ln^k x} } \cdot \frac{x^k/\ln x^k }{x^k/\ln^k x} = \lim_{x\to \infty} \frac{ \frac{\pi (x ^{k})}{ x^k/\ln x^k } }{ \frac{\pi ^k(x)}{x^k/\ln^k x} } \cdot \frac{\ln^k x}{\ln x^k} = \infty }\)
ODPOWIEDZ