Pierścień Eisensteina

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
max123321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3394
Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 981 razy
Pomógł: 3 razy

Pierścień Eisensteina

Post autor: max123321 »

Niech \(\displaystyle{ \ZZ\left[ \omega\right] }\) będzie pierścieniem Eisensteina z normą zdefiniowaną przez \(\displaystyle{ N(x)=x\overline{x}}\). Pokazać, że dla dowolnych elementów \(\displaystyle{ \alpha}\) i \(\displaystyle{ \beta \neq 0}\) tego pierścienia możemy znaleźć taki element \(\displaystyle{ \gamma}\) tego pierścienia, że
\(\displaystyle{ N(\alpha-\beta \gamma)<N(\beta)}\).

Jak to zrobić? Może mi ktoś pomóc?
Ostatnio zmieniony 30 maja 2021, o 08:06 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ