Charakter multiplikatywny

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
max123321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3395
Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 981 razy
Pomógł: 3 razy

Charakter multiplikatywny

Post autor: max123321 »

Niech \(\displaystyle{ X:F_p^* \rightarrow \CC}\) będzie multiplikatywne tj. \(\displaystyle{ X(ab)=X(a)X(b)}\), gdzie \(\displaystyle{ C}\) jest ciałem liczb zespolonych natomiast \(\displaystyle{ F_p^*}\) jest grupą jedności ciała \(\displaystyle{ p}\)-elementowego \(\displaystyle{ F_p}\). Niech \(\displaystyle{ a \in F_p^*}\). Pokazać, że zachodzą równości:

\(\displaystyle{ X(1)=1}\)
\(\displaystyle{ X(a^{-1})=X(\overline{a})}\),

gdzie \(\displaystyle{ \overline{x}}\) oznacza sprzężenie liczby \(\displaystyle{ x}\). Ponadto \(\displaystyle{ X(a)}\) jest pierwiastkiem stopnia \(\displaystyle{ p-1}\) z jedności.

Jak to zrobić? Może mi ktoś pomóc?
Bran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 421
Rejestracja: 19 lut 2019, o 19:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 163 razy
Pomógł: 16 razy

Re: Charakter multiplikatywny

Post autor: Bran »

Pierwsza równość jest prosta i zachodzi dla dowolnej funkcji multiplikatywnej.
\(\displaystyle{ X(1) = X(1 \cdot 1) = X(1) \cdot X(1)}\)
gdzie druga równość zachodzi wprost z definicji funkcji multiplikatywnej. Teraz dzieląc obie strony przez \(\displaystyle{ X(1)}\) (możemy to zrobić, że funkcja multiplikatywna jest szczególnym przypadkiem funkcji arytmetycznej/ czasem w samej definicji mamy założenie, że \(\displaystyle{ f(1) \neq 0}\))
otrzymujemy:
\(\displaystyle{ 1 = X(1)}\)
max123321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3395
Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 981 razy
Pomógł: 3 razy

Re: Charakter multiplikatywny

Post autor: max123321 »

Ok, nie wiedziałem, że dla funkcji multiplikatywnej zachodzi \(\displaystyle{ f(1) \neq 0}\), ale jak tak to ok.

No dobra, a jak udowodnić to, że \(\displaystyle{ X(a)}\) jest pierwiastkiem stopnia \(\displaystyle{ p-1}\) z jedności?
Awatar użytkownika
timon92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1660
Rejestracja: 6 paź 2008, o 16:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 473 razy

Re: Charakter multiplikatywny

Post autor: timon92 »

należy dowieść, że \((X(a))^{p-1}=1\)

z multyplikatywności mamy \((X(a))^{p-1}=X(a^{p-1})\)

ale \(a^{p-1}=1\), więc...
Bran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 421
Rejestracja: 19 lut 2019, o 19:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 163 razy
Pomógł: 16 razy

Re: Charakter multiplikatywny

Post autor: Bran »

timon92 pisze: 23 maja 2021, o 11:31 z multyplikatywności mamy \((X(a))^{p-1}=X(a^{p-1})\)
To, że nie wiemy, czy \(\displaystyle{ a}\) jest pierwsze nam nie przeszkadza?
Awatar użytkownika
timon92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1660
Rejestracja: 6 paź 2008, o 16:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 473 razy

Re: Charakter multiplikatywny

Post autor: timon92 »

Bran pisze: 23 maja 2021, o 14:17
timon92 pisze: 23 maja 2021, o 11:31 z multyplikatywności mamy \((X(a))^{p-1}=X(a^{p-1})\)
To, że nie wiemy, czy \(\displaystyle{ a}\) jest pierwsze nam nie przeszkadza?
zupełnie nie wiem co masz na myśli
ODPOWIEDZ