Rozbicie

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11474
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3157 razy
Pomógł: 748 razy

Rozbicie

Post autor: mol_ksiazkowy »

Zbiór liczb całkowitych nieujemnych został rozdzielony na \(\displaystyle{ n}\) ciągów arytmetycznych nieskończonych o różnicach \(\displaystyle{ r_1,..., r_n}\) i pierwszych wyrazach \(\displaystyle{ a_1,...,a_n}\). Udowodnić, że \(\displaystyle{ \frac{a_1}{r_1}+...+ \frac{a_n}{r_n}= \frac{n-1}{2} }\).
Ostatnio zmieniony 12 maja 2021, o 16:19 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Interpunkcja.
Bran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 421
Rejestracja: 19 lut 2019, o 19:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 163 razy
Pomógł: 16 razy

Re: Rozbicie

Post autor: Bran »

Wszystkie różnice są stale równe dowolnie ustalonemu \(\displaystyle{ n.}\)
Ponieważ są dodatnie, to pierwsze wyrazy ciągów, czyli \(\displaystyle{ a_1, \ldots, a_n}\) zawierają się w zbiorze \(\displaystyle{ \left\{ 0, 1, \ldots, n-1 \right\}}\) (inaczej byśmy pominęli jedną z liczb tego zbioru).

A dalej korzystasz ze wzoru na sumę kolejnych wyrazów od \(\displaystyle{ 0}\) do \(\displaystyle{ n-1,}\) mnożysz obustronnie przez \(\displaystyle{ n}\) i masz tezę.
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10235
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2365 razy

Re: Rozbicie

Post autor: Dasio11 »

Bran pisze: 13 maja 2021, o 16:13Wszystkie różnice są stale równe dowolnie ustalonemu \(\displaystyle{ n.}\)
Niekoniecznie.
Bran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 421
Rejestracja: 19 lut 2019, o 19:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 163 razy
Pomógł: 16 razy

Re: Rozbicie

Post autor: Bran »

Dlaczego? Wiem, że to ja powinienem wykazać, ale jak masz jakiś kontrprzykład lub jakieś proste uzasadnienie, to poczekam, a jeżeli po prostu Cię nie przekonuje, to spróbuję to uzasadnić.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22234
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3759 razy

Re: Rozbicie

Post autor: a4karo »

Pomyśl jak można ciąg arytmetyczny rozbić na 2012 ciągów arytmetycznych.
Bran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 421
Rejestracja: 19 lut 2019, o 19:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 163 razy
Pomógł: 16 razy

Re: Rozbicie

Post autor: Bran »

Zależy od ciągu, jeżeli ma się zaczynać od zera, przechodzić przez wszystkie liczby całkowite nieujemne, to naprawdę długo (wczoraj) myślałem nad innym sposobem i nie mogłem wpaść (chyba, że w rozbiciu wyrazy mogą się powtarzać).
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11474
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3157 razy
Pomógł: 748 razy

Re: Rozbicie

Post autor: mol_ksiazkowy »

a może np.
\(\displaystyle{ 4k \\ 4k+1 \\ 4k+3 \\ 8k+2 \\ 8k+6 }\) ?
Bran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 421
Rejestracja: 19 lut 2019, o 19:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 163 razy
Pomógł: 16 razy

Re: Rozbicie

Post autor: Bran »

No tak... W takim razie przepraszam.

Ale taki ciąg chyba nie spełnia równości, której żądasz, więc masz rozwiązane zadanie?
ODPOWIEDZ