Pokazać, że zachodzi równość

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
max123321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3396
Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 981 razy
Pomógł: 3 razy

Pokazać, że zachodzi równość

Post autor: max123321 »

Pokazać, że zachodzi dla podciągu dowolnego ciągu \(\displaystyle{ A}\) i zbioru liczb pierwszych \(\displaystyle{ P}\) oraz \(\displaystyle{ 2 \le z_1 \le z}\):
\(\displaystyle{ S(A_q,P,z)=S(A_q,P,z_1)- \sum_{p\in P,z_1 \le p < z}^{}S(A_{qp},P,p) }\)

Jak to zrobić? Może mi ktoś pomóc?
ODPOWIEDZ