Ułamek łańcuchowy pierwiastka

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Bran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 421
Rejestracja: 19 lut 2019, o 19:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 163 razy
Pomógł: 16 razy

Ułamek łańcuchowy pierwiastka

Post autor: Bran »

Wyznaczyć ułamek łańcuchowy \(\displaystyle{ \sqrt{20}}\).

Wiem jaki jest wynik, ale niestety nie umiem do niego dojść. Znalazłem algorytm, ale niestety ten przykład nie spełnia jego założeń. Jest może jakiś ogólny algorytm, który pozwoli wyznaczyć dowolny pierwiastek kwadratowy?
Ostatnio zmieniony 1 maja 2021, o 23:13 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11468
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3157 razy
Pomógł: 748 razy

Re: Ułamek łańcuchowy pierwiastka

Post autor: mol_ksiazkowy »

\(\displaystyle{ \sqrt{20} = 1+ \frac{19}{\sqrt{20} +1 } =1+\frac{19}{ 1+ \frac{19}{\sqrt{20} +1 } +1 } }\) itd. ..?!
Bran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 421
Rejestracja: 19 lut 2019, o 19:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 163 razy
Pomógł: 16 razy

Re: Ułamek łańcuchowy pierwiastka

Post autor: Bran »

W licznikach muszą być jedynki, ale już znalazłem algorytm, dziękuję.
Elayne
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 927
Rejestracja: 24 paź 2011, o 01:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 274 razy

Re: Ułamek łańcuchowy pierwiastka

Post autor: Elayne »

\(\displaystyle{ \sqrt{20} = \sqrt{4^2 + 2^2} \ / ()^2 \\
(\sqrt{20})^2 = 4^2 + 2^2 \ / -4^2 \\
(\sqrt{20})^2 - 4^2 = 4 \\
(\sqrt{20} - 4)(\sqrt{20} + 4) = 4 \ / \div (\sqrt{20} + 4) \\
\sqrt{20} - 4 = \frac{4}{\sqrt{20} + 4} \\
\sqrt{20} = 4 + \frac{4}{\sqrt{20} + 4} \\
\sqrt{20} = 4 + \frac{1}{1 + \frac{\sqrt{5}}{2}} \\
\sqrt{20} = 4 + \frac{1}{2 + \frac{1}{\sqrt{20} + 4}} \\
\sqrt{20} = 4 + \frac{1}{2 + \frac{1}{(4 + \frac{4}{\sqrt{20} + 4}) + 4}} \\
\sqrt{20} = 4 + \frac{1}{2 + \frac{1}{8 + \frac{4}{\sqrt{20} + 4}}} }\)
Bran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 421
Rejestracja: 19 lut 2019, o 19:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 163 razy
Pomógł: 16 razy

Re: Ułamek łańcuchowy pierwiastka

Post autor: Bran »

Dziękuję, czy mógłbyś mi jeszcze powiedzieć skąd to przejście:
Elayne pisze: 2 maja 2021, o 15:53 \(\displaystyle{ \sqrt{20} = 4 + \frac{4}{\sqrt{20} + 4} \\
\sqrt{20} = 4 + \frac{1}{1 + \frac{\sqrt{5}}{2}}}\)
?
Awatar użytkownika
AiDi
Moderator
Moderator
Posty: 3844
Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 702 razy

Re: Ułamek łańcuchowy pierwiastka

Post autor: AiDi »

\(\displaystyle{ \sqrt{20}+4=2\sqrt{5}+4=4\left(\frac{\sqrt{5}}{2}+1\right)}\)
ODPOWIEDZ