Udowodnij, że splot Dirichleta funkcji multiplikatywnych jest funkcją multiplikatywną.
Jak to zrobić? Może mi ktoś pomóc? Próbowałem to jakoś rozpisać, ale niewiele mi z tego wyszło.
Splot Dirichleta
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5748
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Re: Splot Dirichleta
funkcje multiplikatywne z działaniem jako splot Dirichleta tworzą grupę z elementem neutralnym:
\(\displaystyle{ \epsilon}\), poczytaj sobie o tym jest sporo...
\(\displaystyle{ \epsilon(1)=1 , \epsilon(n>1)=0}\)
\(\displaystyle{ \epsilon}\), poczytaj sobie o tym jest sporo...
\(\displaystyle{ \epsilon(1)=1 , \epsilon(n>1)=0}\)